Durva hőhullám söpör végig Görögországon.

Görögországban igencsak aggasztó a helyzet az idei nyáron, ugyanis már most látványos emelkedésnek indult a hőmérő higanyszála. Ennek hatására pedig több korlátozást is be kellett vezetni a nyaralás szempontjából is népszerű országban. 

Athénban bezárták szerdán az Akropoliszt a nyár első hőhulláma miatt, miközben Görögország középső és déli részein pedig iskolák maradtak zárva a hőség miatt.

Athénban az Akropolisz bezárása mellett, egészségügyi dolgozókat helyeztek készenlétbe szerte a városban, mert szerdán és csütörtökön a hőmérő higanyszála várhatóan már a 40 Celsius-fokot is megüti az Észak-Afrika felől érkező hőség és por következtében. Az UNESCO-világörökség részét képező Akropolisznál a helyi Vöröskereszt munkatársai palackozott vizet osztogattak a turistáknak. A pizzafutárok és futárszolgálatok működését is megtiltották 12 és 17 óta között. A munkaügyi minisztérium engedélyezte a távmunkát azoknak, akik home officeban is tudnak dolgozni. 

Görögország az egyik legsérülékenyebb ország a klímaváltozás tekintetében. Athénban 2007-ben mérték az eddigi legmelegebbet, 48 Celsius-fokot. A meteorológusok szerint az elmúlt tél volt az ország történetének legmelegebb tele, ami kedvez az erdőtüzek kialakulásának az idei nyáron – erre már márciusban volt is példa.

(hazipatika)

(Borítókép: Akropolisz. Fotó: Sen Li/Getty)