Az ausztráliai Michelin-csillagos Northcote étterem séfje, Lisa Goodwin-Allen elárulta, hogyan készül a tökéletes sült csirke.
A séf szerint a tökéletes sült csirke titka a kiváló minőségű alapanyag. Azt javasolja, hogy az elkészítés előtt harminc perccel vegyük ki a hűtőből a friss húst, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Fontos az is, hogy egyenletes hőmérsékleten kerüljön a sütőbe, így a hús jobban átsül át, valamint szaftos és zamatos marad.
Íme Lisa Goodwin-Allen receptje a tökéletes töltött sült csirkéhez:
Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- 100 gramm kockára vágott hagyma
- 140 gramm kolbászhús
- 100 gramm finomra vágott füstölt szalonna
- 100 gramm zsemlemorzsa
- 100 gramm vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál kakukkfű
- 2 csipet só
És akkor jöjjön az elkészítési folyamat:
- Első lépés: Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra.
- Második lépés: Óvatosan emeljük fel a bőrt a csirke melléről és combjáról, hogy a töltelék alá férjen majd.
- Harmadik lépés: Egy serpenyőbe olajat teszünk, rádobjuk a kockára vágott hagymát és üvegesre pároljuk, majd félretesszük.
- Negyedik lépés: Egy közepes tálba beletesszük a kolbászhúst, a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Belekeverjük az előző lépésben üvegesre párolt hagymát, sózzuk és jól elkeverjük.
- Ötödik lépés: A masszát kettéosztjuk. Az első felét a csirke megtisztított üregébe töltjük, a másik felét pedig a bőr alá halmozzuk egyenletesen ügyelve arra, hogy a bőr ne szakadjon el.
- Hatodik lépés: Ráhelyezzük egy tepsire, és 1 óra 20 percig sütjük. Az idő elteltével vegyük ki a sütőből, tegyük félre negyed órára, közben a sütőt melegítsük fel 200°C-ra. Tegyük vissza és további negyed óra alatt süssük a bőrét ropogósra! Frissen tálaljuk!
Ezzel a mankóval akár otthon is elkészíthetjük a tökéletes, Michelin-csillagos sült csirkét!
(roadster)
(Borítókép: Sült csirke. Illusztráció: gbh007/Getty)