Nico Williams és Mikel Oyarzabal góljaival legyőzte Angliát Spanyolország, így negyedszer is Európa-bajnok Spanyolország. Ezzel negatív rekordot döntöttek az angolok, ugyanis soha egy nemzet sem veszített két eb-döntőt egymás után.

Sokak által megtippelt és még többek által várt mérkőzés vette kezdetét vasárnap este kilenc órakor, amikor a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság döntőében Anglia és Spanyolország csapott össze.

Az első félidőben inkább a mezőnyben küzdöttek a csapatok, sok szabálytalansággal – Spanyolország hatszor, amíg Anglia két alkalommal követett el faultot – kevés helyzettel. Egyedül Phil Foden találta el a kaput, igaz ennek ellenére az angolok összesített helyzetminőség-mutatója (xG) mindössze 0,17-es értékű volt, amiből 0,08 Foden helyzete. Ezt az értéket a spanyolok kaput eltaláló lövés nélkül is felülmúlták 0,28-as értékkel.

A második félidő azonban egyből aktívabban indult. Spanyolország Yamal passza után Nico Williams kapásból megszerezte Spanyolország első kapura lövését vezetést, ami egyből gólt is ért, ugyanis Jordan Pickford csak belepiszkálni tudott a labdába, védeni nem.

Ezt követően az angolok támadóbb focit próbáltak játszani, ami miatt viszont fellazultak hátul, így sokkal izgalmasabbá vált a mérkőzés. Például Morata az 55. percben elgurította a labdát az angol kapus mellett, de a védők tisztáztak az üres kapu elől, majd egyből utána a gólszerző Williams tüzelt újra kapura. Gareth Southgate érezte, hogy változtatni kell, így Ollie Watkins állt be az angol csapatkapitány, Harry Kane helyére a 60. percben, majd a 69. percben Mainoo helyére állt be Cole Palmer.

A cserék jó ötletnek bizonyult, ugyanis a 73. percben Bellingham visszagurítása után Cole Palmer 21 méterről kiegyenlített.

Azonban ez is kevésnek bizonyult, ugyanis a szintén csereként beállt Mikel Oyarzabal megelőzte a védőjét Cucurella beadásánál és közelről a hálóba talált a 86. percben.

A 90. percben még adódott egy hatalmas lehetőség az angolok előtt, azonban a gólvonalról kifejelte a labdát Dani Olmo.

(Borítókép: Nico Williams. Fotó: GettyImages)