Számos olyan étel van, amelynek fogyasztása nem ajánlott a nyári melegben, ilyen többek között a tatár beefsteak, vagy bármilyen nyers húsból, illetve halból készült étel. Egy népszerű fogás nemrég egy fiatal nő halálát okozta, míg a férje kórházba került.

Akár külföldre, akár belföldre utazunk, vagy egyszerűen csak meglátogatunk egy gasztrofesztivált, nincs annál jobb időtöltés, hogy ínyenc falatokkal tömjük meg a hasunkat. Kifejezetten igaz ez a nyári szabadságolások időszakában, amikor a többségünk vakációra indul és az étkezésre a szokottnál jóval nagyobb keretet fordít. Bizonyos fogásokkal ugyanakkor érdemes vigyázni, ugyanis különösen veszélyesek lehetnek az egészségünkre nézve. A meleg időben ilyenek a nyers húst és halat tartalmazó ételek, valamint a tengeri herkentyűk. Utóbbiak kifejezetten veszélyesek lehetnek az azokra érzékenyek számára.

A legelrettentőbb példa erre egy közelmúltban történt eset, amelynek során egy fiatal nő vesztette az életét, miután egy népszerű, afrodiziákumként is keresett ételt, osztrigát fogyasztott.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a történteket követően külön rámutatott a nyers osztriga fogyasztásával kapcsolatos kockázatokra, kiemelve, hogy a fogyasztókat többek között az emésztőrendszer különböző betegségeit okozó norovírus, szalmonella, illetve a tengerekben élő Vibrio parahaemolyticus, valamint a kolera kórokozójával rokonságban álló Vibrio vulnificus nevű baktérium okozta fertőzés veszélye fenyegeti.

Utóbbit kapta el az amerikai YouTuber, Billy LeBlanc és a felesége, a fertőzés következtében pedig az osztriga fogyasztását követő napon mindketten kórházba kerültek, ám csak LeBlanc élte túl. A kórházban arra ébredt, hogy a felesége meghalt.

„Biztos vagyok benne, hogy egyikőtök sem tudja, de majdnem meghaltam. Tizenként napig voltam kórházban. Natalie sajnos nem élte túl, elment. Mindig emlékezni fogok arra, ahogy együtt tévedtünk el, bárhol jártunk. Örökké szeretni fogom és hiányozni fog. Vigyázzatok magatokra és tartsátok közel magatokhoz a szeretteiteket, hiszen sosem tudhatjuk, mikor látjuk őket utoljára” – írta LeBlanc a közösségi médiában. A 44 éves férfi a 12 napból 8 napot az intenzív osztályon töltött, az orvosoknak a szerencsével határos módon sikerült csak megmenteniük az életét.

Mi az az osztriga?

Az osztrigák sósvízi kéthéjú kagylók, amelyek táplálékként algákat és apró organizmusokat vonnak ki az őket körülvevő vízből. Attól függően, hogy mivel táplálkoznak, fennáll a valószínűsége annak, hogy bizonyos kórokozókkal szennyeződhetnek, amelyek főként gyomor-bélrendszeri tüneteket okozhatnak, hasonlóan az ételmérgezéshez.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) közlése szerint az osztrigákban gyakran megtalálhatók a Vibrio-baktériumok, amelyek a szervezetbe kerülve olyan tüneteket okoznak, mint hányinger, gyomorgörcs, hányás, láz és hidegrázás, amelyek akár három napig is eltarthatnak. A norovírus hasonló tüneteket, valamint izomfájdalmakat okozhat és szintén jelen lehetnek az osztrigákban, ha szennyezett vízből származnak, vagy olyan személyek szedték azokat, akik fertőzöttek a vírussal. Mindemellett az osztrigák gyakori forrásai a Hepatitis A-fertőzésnek, illetve egyre több szennyeződik mikroműanyagokkal is.

„Bár még mindig nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy ez hogyan befolyásolja az emberi egészséget, mindenképpen érdemes tisztában lenni vele” – hívta fel a figyelmet Danielle Venhuizen dietetikus.

A CDC szerint évente 80 ezer amerikai betegszik meg valamely Vibrio-baktériumtól és a fertőzést nagyjából 65 százalék, tehát körül-belül 52 ezer ember valamilyen szennyezett étel fogyasztásával kapja el. A betegségbe évente nagyjából százan halnak meg. A fertőzés legveszélyesebb formáját a LeBlanc-házaspár esetében is kimutatott Vibrio vulnificus baktérium okozza. A tünetek között láz, hidegrázás, bőrpír, hólyagok, hányinger, hányás, hasmenés és általános gyengeség szerepel. A statisztikák szerint öt emberből egy meghal, miután megfertőződött ezzel a baktériummal.

Egyes szakemberek szerint a baktériumok okozta fertőzés tünetei enyhébben jelentkeznek azoknál, akiknek nincsenek egészségügyi problémái, valamint nem legyengült az immunrendszerük. Felhívják továbbá a figyelmet, hogy nem javasolt osztriga fogyasztása a 65 év felettieknek, a terheseknek és a kisgyermekeknek annak ellenére sem, hogy a puhatestűek tápértéke magas, gazdagok ugyanis kalciumban, vasban, szelénben, káliumban, folsavban és kolinban, mindezen felül nagy mennyiségben tartalmaznak cinket, amely immunerősítő hatású.

A CDC rámutat, hogy mint a nyers húsok és halak esetében, úgy a nyers osztriga fogyasztásából adódó vibriózis is gyakoribb a melegebb hónapokban, vagyis május és október között. Ilyenkor tehát fokozott elővigyázatossággal lehet csak osztrigát fogyasztani, ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés miatt egész évben érdemes körültekintőnek lenni. Fontos, hogy jól ismert forrásból származó és megbízható, az élelmiszer-higiéniai előírásokat megfelelően betartó éttermek által kínált osztrigát vegyünk csak magunkhoz, ha pedig otthonra vásárolunk belőle, azonnal tegyük hűtőbe, fagyasztóba. A kezelésük előtt és után mindenképpen mossunk kezet, ha pedig biztosra akarunk menni, meg is főzhetjük az osztrigákat, bár úgy nagyon sokat veszítenek az élvezeti értékükből.

(LADBible)

(Borítókép: Férfi egy kórházban. Illusztráció: Getty Images)