Egyetlen pohár tejjel is befolyásolhatjuk bizonyos gyógyszerek hatékonyságát.

A tej kalciumtartalma miatt kifejezetten egészséges ital, azonban gyógyszeres kezelés esetében nem mindegy, hogy mikor fogyasztjuk.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok baktériumok ellen ható, vényköteles gyógyszerek. Hatásukhoz elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben felszívódjanak a bélrendszerből, és eljussanak a fertőzés helyére. A tejfogyasztás azonban akadályozza ezt a folyamatot, ezért a tejtermékekkel kapcsolatos étrendi szabályokat célszerű orvossal egyeztetni a kezelés időtartama alatt. 

A tej önmagában egészséges, magas kalciumtartalma hasznos a szervezet számára. Ugyanakkor bizonyos antibiotikumok – például a tetraciklinek (doxiciklin) és a fluorokinolonok (ciprofloxacin) – nem szívódnak fel megfelelően, ha tejjel együtt vagy közvetlenül utána fogyasztja azokat.

A kalcium megköti a hatóanyagot, így az nem jut el a fertőzés helyére, hanem kiürül a szervezetből.

Ez a kezelés hatástalanságához, a betegség elhúzódásához, szövődményekhez, sőt antibiotikumrezisztencia kialakulásához is vezethet.

Milyen gyógyszereket nem vehetünk be tejjel?

  • pajzsmirigy-alulműködésre szedett gyógyszerek,
  • bizonyos antibiotikumok,
  • csontritkulás elleni gyógyszerek,
  • lítium,
  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, például tiazidok,
  • vaskészítmények.

Minden esetben érdemes elolvasni a betegtájékoztatót, illetve gyógyszerészt vagy kezelőorvost kérdezni.

(Házi Patika)

(Borítókép: Gyógyszerek és tej. Illusztráció: EyeEm Mobile GmbH/Getty)