A franciák minden apró részletre figyelnek, hogy különleges olimpiát szervezzenek. Ezúttal a dobogósoknak járó érmekről derült ki, hogy nem mindennapi díszítést kapnak.

A párizsi olimpia szervezői a világ vezető luxusmárka-csoportjával, az LVMH-val közösen arra a döntésre jutott, hogy a sportvilág legkülönlegesebb ereklyéjét Franciaország és Párizs ikonikus műemlékével, az Eiffel-torony egy darabjával teszik még egyedibbé. 

Az 1887 és 89 között épült „Vas Asszonyt” az évek során többször renoválták, amely alkalmak során néhány fém alkotóelemet végleg eltávolítottak a toronyból. A 2024-es párizsi játékokra az Eiffel-tornyot üzemeltető vállalat engedélyezte a tartósított darabok felhasználását,

így a több mint 5000 érem mindegyikében megtalálható lesz a torony egy darabja. 

A Chaumet ékszerház által tervezett érem egy 18 gramm súlyú hatszög, amely Franciaországot jelképezi. Az Eiffel darabkái az olimpiai érmek előlapjain kaptak helyet, azokból pedig fénysugarakat idéző barázdák futnak ki a medálok széléig. Az olimpiai érmek hátlapja is különleges borítást kap: Niké, a győzelem istennője látható az első, athéni újkori játékok központi stadionjának közepén, valamint a bal felső részében az athéni Akropolisz, a jobb felsőben pedig a már említett Eiffel-torony látható.

Alább látható az érmeket bemutató videó:

(sport365)

(Borítókép: Az Eiffel-torony a párizsi olimpia előtt. Fotó: Kevin Voigt/Getty)