A nevünk meghatároz minket – állítják bizonyos kultúrákban, hiszen minden egyes név más-más jelentéssel bír. A szülők feladata tehát nem könnyű, hiszen a gyerekeiknek olyat kell választaniuk, amely nemcsak passzol a vezetéknévhez, de erős és pozitív jelentést is hordoz. A régi magyar nevek között is találhatók ilyenek, sok közülük mégis a feledés homályába vész. Cikkünkben 10 ilyen keresztnevet mutatunk, amelyek jelentése egytől egyig különleges, hiszen többek között kulturális és történelmi utalásokat hordoznak magukban, valamint tükrözik őseink életét és hagyományait, emlékeztetve minket a gyökereinkre.

1. Álmos

Az Álmos név a magyar mitológiából ismert, a honfoglaló magyarok egyik vezéralakja volt. Jelentése: „álomban megjelent”, ami arra utal, hogy az édesanyja, Emese, álmában látta meg a fia születését.

2. Csanád

Gyakori név volt a középkorban. A mai Magyarország területén található Csanád város alapítójának, Ajtony vezérnek az unokaöccsétől ered. Jelentése: „ajándék”, „Isten ajándéka”.

3. Előd

Az Előd név szintén honfoglalás kori eredetű, Előd vezértől, a hét vezér egyikétől származik. Jelentése: „előd, ős”, utalva a származásra és az ősökre.

4. Jenő

A hét magyar törzs egyikét hívták Jenőnek. Valószínűleg a finnugor eredetű „jenő” szóból származik, amelynek jelentése: „férfi”.

5. Lehel

A név egy másik honfoglalás kori magyar vezér, Lehel kürtjével kapcsolatos. Jelentése vitatott, de gyakran a „kiáltó” vagy „hangos” jelentést tulajdonítják neki.

6. Ödön

Az Ödön név régi magyar személynév, amely a francia Eugène magyarosított formája. Jelentése: „nemes származású”, „jó születésű”.

7. Zsigmond

Germán eredetű név, jelentése: „győztes védő”. Magyarországon különösen a középkorban és a reneszánsz idején volt népszerű, híres viselője Zsigmond király volt.

(Femcafé)

(Borítókép: Férfiak három generációja. Illusztráció: Getty Images)