Sokat hallani arról, mennyi ételt és alapanyagot pazarolunk el naponta, világszerte óvatos becslések szerint is 1 milliárd tonna élelmiszer eredetű hulladék keletkezik egy év alatt, aminek sajnos nagy része teljesen feleslegesen kerül a kukába.
A élelmiszerbiztonsági dátumokkal kapcsolatban is nagy a zavar a fejekben. Nem mindegy ugyanis, hogy egy élelmiszer minőségmegőrzési ideje, vagy fogyaszthatósága jár le, ez utóbbi ugyanis valóban azt jelentheti, hogy már nem ajánlatos megenni. A minőség megőrzésére vonatkozó dátumok azonban már nem ennyire szigorúak, hiszen csak arra vonatkoznak, hogy a gyártó által garantált ízt, illatot és állagot, vagyis a minőséget meddig várhatjuk el.
A hugol0l nevű felhasználó a Redditen osztotta meg kalandját, ami kissé extrém esete az élelmiszer felhasználásának, ezért senkinek sem ajánljuk. A férfi nagymamája házának kiürítésekor bukkant egy éltes, 2007-ben lejárt kukoricakonzervre, és úgy döntött megnézi, mit tud a tartósítóipar hosszú távon.
Ő maga lepődött meg a legjobban, amikor a dobozt felnyitva teljesen normálisnak tűnő kukoricaszemeket talált, és ennek örömére úgy döntött, tovább kísérletezik, és el is fogyasztja a 17 éves konzerv tartalmát, és dokumentálta is a folyamatot.
Opening a 17 year old can of corn
byu/hugol0l inDamnthatsinteresting
A sztori gyorsan körbefutott a neten, és sokaknál kiverte a biztosítékot, mások viszont örömmel konstatálták, hogy ezek szerint a konzervek tényleg megoldást kínálhatnak egy apokaliptikus fordulat esetén is.
Hugol0l mnxdenesetre biztosított mindenkit, hogy frissíti a sztorit, ha az emésztőrendszere már megbirkózott az élménnyel.
(Mirror)
(Borítókép: konzervnyitás. Illusztráció: Getty Images)