A fogak kezelését általában csak hallani és érezni szoktuk. Most egy közösségi médiában is aktív szakembernek köszönhetően meg is nézhetjük szuperközelről.

Sokan félnek a fogorvostól, vagy saját tapasztalat, vagy mások rémtörténetei miatt. Már a fogorvosi eszközök hangja is szorongást válthat ki a páciensekben, nem is beszélve a kezelések során várható fájdalomról, amit ugyan enyhít az érzéstelenítő, mégsem ezt az élményt kéri senki a születésnapjára. 

A rettegőknek nem biztos, hogy sikerül végignézni azt a 48 másodperces videót, ahol egy TikTok-on is aktív fogorvos, Dr. Kadish megosztotta egy teljesen szétrohadt, kettétört fog megmentését. Az internet népének nagy része szörnyülködve fogadta a szuperközeli felvételeket, pedig igazából csodálatos, hogy mire képes a szakember azért, hogy ne kelljen kihúzni a fogat, és bemutatja, hogyan is néz ki egy gyökérkezelés.

@drkadish Tooth Cavity UNBELIEVABLE Restoration - Explained #dentist #teeth #tooth #rootcanal * Life Will Be - Cleo Sol" id="hyperlink_63a06a876e1fe829dca527c53c5730c2">*Life Will Be - Cleo Sol

A fogorvos a képsorok alatt elmagyarázza, hogy a tönkrement részek éltávolítása után miért kell gyökérkezelést végezni.

„Ha a szuvasodás nagyon nagy mértékű, akkor eléri a pulpát, vagyis a fogbelet, ezért a fog megmentéséhez gyökérkezelést kell végeznünk. Ennek során  a fogcsatornában lévő baktériumokat reszelők és fertőtlenítő oldat segítségével kell kitisztítani" – meséli a megrázó képek alatt Dr. Kadish.  „Azt a kis gépet, amit ott lát, apex lokátornak hívják. Megmondja, hol van a gyökér alja, így tudjuk, hogy milyen mélyen kell kitisztítani és feltölteni."

Az orvos sok eljárásáról oszt meg felkavaró felvételeket, ám a célja nem a fogorvostól parázók hergelése, sőt. Inkább úgy véli, ha pontosan látjuk, mi történik a szánkban egy-egy kezelés alkalmával, akkor eltűnnek az irracionális félelmeink.

(Mirror)

(Borítókép: Fogorvosi kezelés. Illusztráció: Getty Images)