Bár odáig nem merészkedett, hogy gladiátorok vérével kenje be magát, azért a diktátor az izzadtságukat már büszkén viselte abban a parfümben, amit most tudósoknak sikerült újra létrehozni.

Az ókor egyik legjelentősebb emberéről egyre többet sikerül kiderítenie a tudósoknak, akik valamiért arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen illata volt az egykori diktátornak.

A parfümök és kozmetikumok akkoriban rendkívül népszerűek voltak az egész mediterrán világban, így Róma népe is nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy kinek milyen illata van, különösen azok, akik magasabb pozíciót foglaltak el. A hozzávalókat távoli vidékekről szerezték be, ami nyilván igen költséges volt.

Megpróbálták rekonstruálni a parfümöt, és arra a következtetésre jutott, hogy a parfümje valószínűleg menta, rózsa, citrom, bergamott, levendula, jázmin, tavirózsa, ibolya, cédrusfa és borostyán keverékét tartalmazta. Emellett volt még egy adaléka, ami mai fejjel, vagyis orral igencsak bizarrnak tűnik:

gladiátorok izzadtságát öntötték a keverékhez.

Az újravarázsolt parfümöt idén októberben tervezik piacra dobni, hogy bárki, akinek erre van igénye, úgy illatozhasson, mint a híres ókori uralkodó. Igaz, gladiátorok izzadtságát már nem könnyű beszerezni, így az új változatban pacsulival próbálták elérni a megfelelő hatást.

(Female First)

(Borítókép: fura illatú parfüm. Illusztráció: Getty Images)