Az összeállításunk izgalmas tényeket tár fel a parfümök világából, többek között a bálnahányásból származó ámbráról, az egymillió dollárt érő orról, és a bacon illatú parfüm létezéséről.

Az ámbra mítosza

Gondolta volna, hogy az ámbra, amit néhány parfümben használnak, valójában bálnahányás? Ez az édeskés-vizes illatú anyag az ámbráscetek beléből származik, és bár ma már főként szintetikus formában állítják elő, egyes luxusparfümök még mindig a hagyományos módszert használják. A Gucci Bamboo, a Black Opium, és a Christian Dior Homme Intense is tartalmazza ezt az értékes összetevőt.

A parfümök helyes használata

Sokan még most is a hajra fújják a parfümöt, de ez bizony zsírosodáshoz vezethet. A legjobb hely a fül mögötti bőrfelület, ahol az illat épp olyan tartós marad, és nem árt a hajnak sem.

Dohányfüst illat a divatban

Elképzelhetetlen ma már, de a 20. század elején a dohányfüst illata annyira menő volt, hogy még parfümöt is készítettek belőle. Az Yves Saint Laurent Opium vagy a Giorgio Armani Code még ma is tartalmazza ezt a különleges esszenciát.

Jean Carles, az egymillió dolláros orr

Jean Carles, a neves francia parfümőr orra egészen pontosan 1 millió dollárt, azaz 359 millió forintot ért, ami rendkívül magas összeg volt abban az időben. Rendkívüli képességének köszönhetően számos híres parfümöt teremtett, amelyek forradalmasították a parfümipart. Egyik legismertebb műve a Christian Dior Miss Dior illata, amely a parfümipar egyik ikonikus darabjává vált.

Jean Carles hozzájárulása a parfümiparhoz nem csak a Miss Dior illatban merül ki. Ő volt az, aki kifejlesztette az úgynevezett „szegmentálási módszert” a parfümtervezésben, ami egy olyan folyamat, ahol az illatot különböző részekre bontják, és külön-külön dolgozzák fel azokat. Ez a módszer napjainkban is lehetővé teszi a parfümőrök számára, hogy részletesebben és pontosabban dolgozhassanak az illatkompozíciókon, és mélyebb megértést nyújthassanak az összetevők interakcióiról. 

Jázmin illatú parfümök titka

Bár sok parfümnél írják, hogy jázmin illatú, valójában gyakran csak „indolt” használnak helyette, ami egy jázminhoz hasonló illatot ad. Az indol alkoholban és benzolban oldódik, ezért tökéletes alapanyag a parfümgyártásban.

Bacon illatú parfüm

Hihetetlen, de létezik bacon illatú parfüm! 1920-ban egy párizsi hentes találta ki ezt a különleges illatot, hogy növelje a forgalmát. Ma a Fargginay cég árulja az Eau de Bacont.

A parfümök csúcsa

Az egyik legdrágább parfüm a világon 215.000 dollár, azaz körülbelül 61 millió forint. A Clive Christian Imperial Majesty nevű illat egy Baccarat kristályüvegben, 18 karátos arany gallérral díszítve kapható. 

Illatok és az orrunk

Az orrunk kis részén van a szaglómezőnk, ami nagyon ügyes abban, hogy különböző szagokat megkülönböztesse - akár 10 ezerfélét is! Ez az oka annak, hogy olyan jól alkalmazkodik az orrunk: ha ugyanazt a parfümöt használjuk nap mint nap, az orrunk hozzászokik, és kevésbé érezzük az illatát.

Ez az, amit szaglóadaptációnak hívunk, vagyis az orrunk állandóan frissítgeti, hogy milyen illatok vannak körülöttünk, hogy a legújabb szagokat is érzékelje.

Éppen ezért vagyunk hajlamosak idővel még több parfümöt fújni magunkra. 

(Borítókép: arany parfüm szórófej. Fotó: Getty Images)