Ausztráliában új törvény született, amely lehetővé teszi a dolgozóknak, hogy munkaidő után figyelmen kívül hagyják a munkával kapcsolatos hívásokat és üzeneteket, anélkül hogy emiatt aggódniuk kellene.

Ausztráliában egy új törvény lépett életbe, amely megadja a munkavállalóknak azt a jogot, hogy munkaidő után „kikapcsoljanak” – azaz figyelmen kívül hagyhatják a munkahelyi e-maileket és telefonhívásokat anélkül, hogy emiatt aggódniuk kellene. Ahogy a BBC is beszámolt róla, ez a törvény segít azoknak, akik eddig úgy érezték, hogy a munkaidejükön kívül is elérhetőnek kell lenniük.

Az új szabályozás szerint a dolgozók eldönthetik, hogy válaszolnak-e a munkaidő utáni megkeresésekre, és ha nem válaszolnak, akkor sincs félnivalójuk. Ez a jog több mint 20 országban már létezik, főként Európában és Latin-Amerikában.

Egy 2022-es felmérés szerint az ausztrálok évente átlagosan 281 órát dolgoztak ki nem fizetett túlórában, ami komolyan felboríthatja a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Az új törvény ezt az aránytalanságot próbálja enyhíteni.

A törvény szerint munkaidőn kívül a munkavállalók figyelmen kívül hagyhatják a hívásokat és üzeneteket, kivéve, ha a helyzet sürgős vagy előre megegyeztek arról, hogy elérhetők lesznek. Ha vita alakul ki arról, hogy indokolt-e a nem válaszolás, az ausztrál Fair Work Commission (FWC) is közbeléphet, és eldöntheti, hogy mi a teendő. Az FWC akár azt is elrendelheti, hogy a munkáltató ne zavarja az alkalmazottat munkaidő után, vagy éppen arra kötelezheti a dolgozót, hogy válaszoljon.

Amennyiben egy munkáltató nem tartja be az FWC utasításait, akár 6,6 millió forint (19 000 ausztrál dollár) bírságot is kaphat, míg egy vállalat esetében ez az összeg elérheti a 33 millió forintot (94 000 ausztrál dollár).

Az új törvényt az Ausztrál Szakszervezetek Tanácsa üdvözölte, mondván, hogy „lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy megtagadják az indokolatlan munkaidőn kívüli kapcsolatfelvételt, és biztosítja a munka és a magánélet közötti egyensúlyt.”

John Hopkins, a Swinburne University of Technology munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy ez a változás a munkáltatóknak is előnyös lehet:

Ha a dolgozók jobban kipihenhetik magukat, kevesebb betegnapot vesznek ki, és kisebb eséllyel hagyják el a munkahelyüket.

Az új szabályok azonban vegyes fogadtatásban részesültek. Rachel Abdelnour, aki a reklámiparban dolgozik, a Reuters hírügynökségnek elmondta:

„Nagyon fontos, hogy ilyen törvényeink legyenek. Napunk nagy részét a telefonunkkal és az e-mailjeinkkel töltjük, és nehéz igazán kikapcsolni.” David Brennan, aki a pénzügyi szektorban dolgozik, kevésbé optimista:

„Jó ötlet, de nem hiszem, hogy ez nálunk elterjedne. Tőlünk elvárják, hogy mindig teljesítsünk, akár éjjel-nappal is.”

(Borítókép: egy férfi a telefonját nézi. Illusztráció: Getty Images)