Teljesen kiborultak néhányan egy, az univerzum méretéről folyó tanácskozáson, miután egy nő rámutatott egy szinte felfoghatatlan tényre a világűrről.

Egzisztenciális szorongásban törtek ki többen, miután egy nő mélyrehatóan kifejtette, mit tud a tudomány jelenleg az univerzumról és annak méretéről. Sokan jöttek rá, milyen aprók is vagyunk a végtelen világűrben.

Az asztrofizikusok egyetértenek abban, hogy az észlelhető univerzum átmérője 93 milliárd fényév, míg a világegyetem széle a Földtől számítva minden irányban nagyjából 46,5 milliárd fényévre van.

A tudósok azt is megállapították, hogy a megfigyelhető univerzum széléig fénysebességgel haladva 25 ezer évbe telne eljutni.

A The New York Times szerint a világegyetem egyik végéből a másikba egy kényelmes 105 km/órás sebességgel 480 trillió (480 000 000 000 000 000 000) év alatt érnénk oda. Ezek után teljesen érthető, hogy a végtelen világűrről szóló beszélgetések gyakorta megrémítik az embereket.

„Gondoljatok arra, amikor felnéztek az éjszakai égboltra és csillagok ezreit látjátok. Amit nem láttok, azok a bolygók. Minden általunk valaha felfedezett csillagnak van legalább egy bolygója. Átlagos becslések szerint csillagonként egy-két planéta található, de néhány csillagnak akár tíz is lehet. Ötven fényévre a Földtől körülbelül 1500 planéta van” – mutatott rá Alexandra Doten űrkommunikációs szakértő egy TikTokon megosztott videóban. Hozzátette, hogy ezek között a bolygók között több, a Jupiterhez hasonló gázóriás, illetve Föld-típusú, vagyis kőzetbolygó is található. A NASA becslése szerint csak a mi galaxisunkban több mint 10 milliárd Föld-szerű planéta van. 

@astro_alexandra Watch me send myself into an existential crisis about how many planets there are… #space #astronomy #nasa #science #solarsystem ♬ original sound - ASTRO ALEXANDRA 🪐

„Amikor felnézünk az éjszakai égboltra, nemcsak a csillagokat látjuk, hanem a milliárdnyi bolygót is, amelyek a csillagok körül keringenek, és amelyeken potenciálisan élet lehet” – magyarázta Doten. A videó alatt többen kifejezték az ezzel kapcsolatos szorongásukat.

Fel sem tudom fogni ezt az egészet. Mindig egyfajta spirálba kerülök tőle

– írta egy kommentelő.

(LADBible)

(Borítókép: Föld bolygó. Illusztráció: Getty Images)