Örök kérdés, hogyan szúrjuk ki még azelőtt a nárcisztikus személyeket, hogy behálóznának minket. Bár sorra születnek cikkek arról, hogy milyen jelek utalhatnak a vonzó, ám annál mérgezőbb személyiségzavarra, biztosak többnyire csak akkor lehetünk, ha már megégettük magunkat egy ilyen ember mellett. Eddig legalábbis így volt, azonban egy diagnosztizáltan nárcisztikus férfi nemrég elárulta, milyen keresztkérdéssel húzhatjuk csőbe a hozzá hasonlókat.

Rég kutatott titkot árult el nemrég az amerikai Jacob Skidmore, diagnosztizáltan nárcisztikus személyiségzavarral küzdő tartalomgyártó. Az ohiói férfi egy videóban osztotta meg a követőivel, hogy milyen kérdéssel csalhatják tőrbe a hozzá hasonló személyeket egy randi során, így időben tudomást szerezve arról, ha egy nárcisztikus hálójába kerültek.

Mint az sokak számára köztudott, a nárcisztikus személyiségzavar (NPD) egy olyan mentális állapot, amely fokozott önérzettel, mély csodálat iránti igénnyel, és a mások iránti empátia hiányával jár. Az NPD-ben szenvedő embereknek gyakran törékeny az önbecsülésük, és a „minden csak rólam szól” gondolkodásmódjuk miatt küzdenek a kapcsolatokkal, miközben sok esetben aláássák a partnerük önértékelését, hogy ezzel próbálják a sajátjukat növelni.

Mivel a legtöbb, nárcisztikus személlyel való párkapcsolat kifejezetten mérgező, így előnyös tisztában lenni nemcsak a nárcisztikus jellemvonásokkal, de olyan praktikákkal is, amelyek segítségével időben kiszúrható a személyiségzavar, még azelőtt, hogy jobban belemélyednénk egy ilyen kapcsolatba. Ehhez nyújt mankót a diagnosztizáltan nárcisztikus tartalomgyártó, aki egy nemrégiben közzétett videójában felfedte, hogy milyen kérdést kell feltennünk egy randevú során ahhoz, hogy kiszűrjük a hozzá hasonló személyeket.

„Ma már nagyon nyíltan beszélek az állapotomról, de körülbelül két évig nem mondtam el senkinek, mivel tisztában voltam azzal, hogy a legtöbbeknek milyen véleménye van róla” – kezdte a felvételen Jacob Skidmore, aki több hozzá hasonló NPD-s embert is ismer. Mint mondta, a legtöbben szintén nem fedték fel az állapotukat mások előtt, mert szégyenérzetükben féltek az előítéletektől. „Egy NPD-s barátom egyszer feltett nekem egy kérdést, amelyre olyan objektíven igaznak tűnt a válasz. Jó érzés volt végre olyasvalakivel találkozni, aki igaz valójában látja a dolgokat, vagyis olyan valójában, ahogy én látom. Ez a kérdés a következő volt: 

Nem gondolod, hogy egyszerűen csak vannak egymásnál jobb és rosszabb, felsőbb- és alsóbbrendű emberek, a világ többi része pedig csak nem akar erről tudomást venni?”

– idézte fel a kérdést Skidmore, rávilágítva, hogyha a kérdésre valaki igennel felel, az nagy valószínűséggel nárcisztikus.

@thenamelessnarcissist This is no replacement for a diagnosis and its not 100% but seriously ive never met a narcissist who didnt have the same reaction #npd #mentalhealth #mentalhealthawareness #mentalhealthmatters #narcissist #selfawarenarcissist #narcissisticabuse #narcissisticabuserecovery #narcissisticpersonalitydisorder #narctok #gaslighting ♬ original sound - The Nameless Narcissist

„Még jobb, ha hozzáteszel valamit, amivel arra utalsz, hogy te és az illető mindketten a felsőbbrendű réteg tagjai vagytok, a nárcisztikusok ugyanis ezen a szemüvegen keresztül szemlélik a világot. Azon az elképzelésen keresztül, hogy vannak emberek, akiknek nagyobb az eredendő önértékük, és vannak, akiknek kisebb; emberek, akik jobbak, mint mások, és emberek, akik rosszabbak. Ez az egyik központi hitvallás, amely a tetteiket vezérli, és ezért próbálják folyamatosan bizonyítani, hogy a jobb emberek közé tartoznak, mert legbelül azt hiszik, hogy a rosszabbak közé” – fejtette ki a férfi.

(LADBible)

(Borítókép: Egy önmagát a tükörben nézegető férfi. Illusztráció: Getty Images)