Szeptember 3-án ünnepeljük hivatalosan a felhőrkarcolók világnapját.

Európában – ideértve hazánkat is – kevésbé jellemzőek a világ számos egyéb részén  meghatározó épülettípusnak számító felhőkarcolók. Ezek a rekordmagas épületek a világ számos nagyvárosában igazi szimbólumnak számítanak.

A világ első felhőkarcolója csak tíz emelet magas volt, de ma akár egy kisvárosnyi ember is elfér egyetlen ilyen épületben.

Ezért szeptember 3-án van a felhőkarcolók világnapja.

Bár korabeli „felhőkarcolók” már a középkorban is épültek Itáliában, modern formájukban 130 évvel ezelőtt jelentek meg. A sűrűn lakott városnegyedekben, ahol kevés állt rendelkezésre az építkezésre rendkívül hatékonynak bizonyultak iroda-, és lakóépületnek egyaránt. És az sem véletlen, hogy éppen szeptember 3-án ünneplik a felhőkarcolókat:

1856-ban ezen a napon született Louis Henry Sullivan építész, akit a „felhőkarcolók atyjaként” emlegetnek.

A felhőkarcolók azóta rengeteget fejlődtek.

Jelenleg a világ legmagasabb ilyen épülete a dubaji Burdzs Kalifa a maga 828 méterével és 163 emeletével.

A Burdzs Kalifa több mint négy milliárd dollárból épült Adrian Smith terveiből. Az építkezés 2004. szeptember 21-én kezdődött el, az átadásra 2010-ben került sor. A monumentális épület különlegessége nemcsak a magasságában rejlik: a Burdzs Kalifa minden eleme iszlám építészeti jegyeket is tartalmaz, amely egyedülálló kulturális látnivalóvá is tette az évek alatt. 

Érdekesség, hogy az Európai Unió legmagasabb felhőkarcolója, a 310 méter magas Varsó Torony nincs benne még a világ száz legmagasabb épületében sem. 

(Roadster)

(Borítókép: Burdzs Kalifa. Illusztráció: dblight/Getty)