Michael Rockefeller, Nelson Rockefeller fia, 1961-ben tűnt el egy Új-Guinea-i expedíció során. Újonnan előkerült képek talán választ adhatnak a több mint 60 éve tartó rejtélyre.

Michael Rockefeller eltűnése évtizedek óta foglalkoztatja a világot. A fiatal felfedező, aki Nelson Rockefeller volt amerikai alelnök fia volt, 1961 novemberében tűnt el egy holland Új-Guinea-i expedíció során. Michael Rockefeller a holland René Wassing antropológussal együtt indult útnak, hogy felfedezzék az Asmat régiót, amely Nyugat-Pápuában, Indonézia területén található.

A két férfi egy nagy, 12 méter hosszú kenuban hajózott körülbelül 4,8 kilométerre a parttól, amikor a csónakjuk felborult az Arafura-tengeren. René Wassingot később megmentették, de Michael Rockefellert soha többé nem látták.

Rockefeller eltűnése óta számos találgatás látott napvilágot, sokan úgy vélik, hogy a partra sodródott felfedező a kannibál Asmat törzs áldozatává vált. Azonban egy újonnan előkerült fotósorozat egy másik lehetséges magyarázatot vet fel.

Körülbelül egy évtizeddel a fotós eltűnése után a National Geographic forgatócsoportja látogatást tett az Asmat területen. Az általuk készített felvételeken több tucat meztelen fekete bőrű törzstagot látni, akik csónakokban eveznek. Az egyik kenuban egy meztelen fehér férfi is látható, ami sokak szerint maga Michael Rockefeller lehetett.

Fraser Heston, aki 2011-ben egy dokumentumfilmet készített a történetről The Search for Michael Rockefeller címmel, szintén hasonló következtetésre jutott.

A LaDbible cikke szerint Fraser Heston úgy nyilatkozott: „A felvételen egy szakállas, világos bőrű férfi látható, amint egy kenuban evez meztelen Asmat harcosok között.

Ez a kép több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, és nyilvánvaló hasonlóságot mutat Michael Rockefellerrel.

Malcolm Kirk, a fényképet készítő National Geographic munkatárs azonban szkeptikus volt, és nem vont le hasonló következtetéseket. Korábbi nyilatkozatában megjegyezte, hogy a képeken látható alak talán egy albínó hím lehetett.

Bár a rejtély továbbra is megoldatlan, ezek az új felfedezések ismét felszínre hozták a találgatásokat. Lehetséges, hogy Michael Rockefeller túlélte, és az Asmat törzs életébe beilleszkedve élte le hátralévő napjait? A válasz talán örökre rejtve marad.

(Borítókép: egy tollas fejdíszt viselő idősebb férfi. Fotó: Northfoto)