Miért nem látni egyetlen fehér cápát sem akváriumban? Cikkünkben ennek jártunk utána!

Sokakban megfogalmazódhatott már a kérdés, hogy miért nem látni fehér cápákat nagy akváriumokban. A mérete miatt biztosan nem, hiszen kardszárnyú delfinekkel is találkozhatunk fogságban. De akkor mégis mi lehet az oka? A válasz egyszerűnek tűnhet, de összetett kérdéseket vet fel a világ óceánjainak egyik csúcsragadozójáról.

Az állatkertek és óceanáriumok kérdése hosszú évek óta megosztja a közvéleményt. Sokan a tartási körülményeket kifogásolják, míg mások szerint legalább biztonságban vannak azok a fenséges állatok, amelyeket ezeken a helyeken őriznek. Nos, utóbbiak álláspontja a nagy fehér cápára biztosan nem vonatkozik, ugyanis ez a csúcsragadozó eddig egyetlen akváriumban sem maradt életben sokáig, ezért sehol nem is tartják. 

Több próbálkozás is volt a nagy fehér cápa fogságban való tartására

Az egyik utolsó kísérlet arra, hogy fogságban tartsanak egy nagy fehér cápát még 2016-ban történt Japánban az Okinawa Churaumi Aquariumban. A történet szomorúan zárult: az állat mindössze három nap alatt elpusztult, mivel inkább az éhhalált választotta, mint a fogságot.  A videó, amely fennmaradt az állatról alább tekinthető meg.

Az első kísérletet a nagy fehér akváriumban tartására a Marineland of the Pacific nevű kaliforniai óceánárium tette az 1950-es évek közepén – a cápa itt kevesebb mint egy napig maradt életben. Később az amerikai SeaWorld szórakoztatópark is megpróbálkozott néhányszor azzal, hogy nagy fehér cápákat tartson az 1970-es, '80-as és '90-es években, de mindegyiknek ugyanaz lett a vége:

a cápák elpusztultak, vagy néhány hét múlva visszaengedték őket a vadonba.

Egyetlen kivételes esetben sikerült 16 napnál tovább életben tartani fogságban a fehér cápákat. 2004-ben a kalifornia Monterey Bay Aquarium-ban a fehér cápák több hónap után sem pusztultak el. Az intézményben 2004 és 2011 között hat nagy fehér cápát állítottak ki, összesen azonban csak 198 napig gondoztak ilyen állatokat, ugyanis a tartásuk hatalmas összegeket emésztett fel.

Ezért viselik rosszul a fogságot

Hogy ezek az állatok miért viselik ilyen rosszul a fogságot, arra már született néhány megalapozott elmélet. Egy nagy fehér cápát fogságban tartani egyrészt azért rendkívül nehéz, mivel folyamatosan úsznia kell, hogy oxigénhez jusson és fenntartsa testhőmérsékletét – még alvás közben sem állhat meg. Mivel a faj akár több mint hat méter hosszúra is megnőhet, óriási akváriumra van szükség, hogy megfelelő életkörülményeket tudjanak biztosítani számukra. A másik fő probléma a táplálkozásuk. A nagy fehér cápák csúcsragadozók, vagyis még a nyílt vizeken is inkább az éhhalál szélére sodródnának, ha élő zsákmány helyett dögre kellene vadászniuk.

Ezért fogságban tartva szinte lehetetlen megfelelően táplálni őket. 

(Borítókép: Nagy fehér cápa. Illusztráció: Gerard Soury/Getty)