Egy kannibál nyíltan bevallotta a filmrendezőnek, hogy egy ősi rituálé részeként megette a barátját. A történet egy távoli törzshöz vezet, amely évszázadok óta követi ezt a brutális hagyományt.

A Journeyman Pictures filmrendezői 2006-ban utaztak Nyugat-Pápuára, hogy dokumentálják a korowai törzs életét. Ez a törzs több mint 10 000 éve él a saját hagyományaik szerint, és bár a modern világ határán élnek, szokásaik nem változtak. A filmkészítők döbbenetes felfedezést tettek: a törzs egyik tagja nyíltan elismerte, hogy megette barátját egy rituálé részeként.

A filmkészítők megkérdeztek, hogy ismerte-e áldozatát, mielőtt megölte. A férfi megrázóan válaszolt:

Igen, a barátom volt, és a családom tagja is. Ez normális. Nem vagyok szomorú, vagy ilyesmi.

A történet azonban itt nem ért véget. Azon az éjszakán a törzsi tag bemutatta a filmrendezőnek az áldozat koponyáját, amelyet trófeaként őrzött.

A férfi állítása szerint a barátja „varázsló” volt, akit megszállt a gonosz szellem, ezért meg kellett ölnie és megennie a hagyomány szerint.

A Korowai törzs rituáléi között központi szerepet játszik a hit a boszorkányságban, és az, hogy a gonosz szellemek megszállják a haldoklókat.

Az egyik legmegdöbbentőbb részlet az volt, amikor egy hatéves fiút vádoltak meg azzal, hogy ő az új „varázsló”, és nagybátyja bevallotta, hogy valószínűleg megölik, mielőtt elérné a pubertást.

A törzsi kannibalizmusban nem szokatlan, hogy az elhunytak húsát rituálék részeként fogyasztják el, különösen akkor, ha úgy vélik, hogy az illetőt megszállta egy gonosz lélek. A férfi vallomása szerint a szertartás fontos része a közösség védelmének és a gonosz szellemek elleni küzdelemnek.

A történet azonban nem egyedi ezen a területen. Korábban, 1961-ben Michael Rockefeller, Nelson Rockefeller amerikai alelnök fia, szintén Nyugat-Pápuára utazott, hogy kapcsolatba lépjen a helyi törzsekkel. Rockefeller rejtélyes eltűnése óta sokan úgy gondolják, hogy a törzsek foglyul ejtették és megették őt, bár ezt soha nem sikerült bizonyítani.

(Borítókép: egy törzstag koponyát tart a kezében. Fotó: Getty Images)