Azt gondolnánk, hogy egy halálraítélt ember ínyencségeket rendel az utolsó vacsorájára, ám néhány ember a halálsoron igencsak furcsa kívánságokkal állt elő.

Egy szelet üres tortilla

Charles Rumbaugh-t 1975-ben, 17 évesen ítélték el rablásért és gyilkosságért, és közel egy évtizedet töltött börtönben, mielőtt kivégezték volna. Zavaros fiatalember volt, de az utolsó vacsorarendelése meglepően egyszerű volt: Rumbaugh egyetlen lisztes tortillát választott a kivégzése előtt.

Egy zacskó keménycukorka

Egy Gerald Lee Mitchell nevű texasi halálraítélt úgy gondolta, hogy az édesség tökéletes búcsú lehet számára a földi élettől, ezért egy egész zacskó válogatott Jolly Rancher keménycukorkát kért, amikor a börtön tisztviselői megkérdezték tőle, hogy mit szeretne az utolsó étkezésére.  

Mitchell is 17 éves volt, amikor három embert meggyilkolt egy sörétes puskával, és egy percig sem tagadta tettét a bíróságon. Halálra ítélték, és ügyvédje hiába nyújtott be fellebbezést a bűncselekmények elkövetésekor betöltött életkorára hivatkozva, a texasi törvények szerint a halálos ítélet jogilag megalapozott volt. Mitchell élete következő közel 17 évét már a halálsoron töltötte, és végül 33 évesen végezték ki. Hogy előtte elfogyott-e az egész zacskó cukorka, nem tudni. 

Vegetáriánus pizza a hajléktalanoknak

Philip Ray Workman megpróbált az utolsó ételválasztással némi megváltáshoz jutni, és önmaga helyett inkább másokra gondolt. A férfi azután kapott halálbüntetést Tennessee államban, hogy 1981-ben egy rablás során lelőtt egy rendőrtisztet. Workman több mint 25 évig élt a halálsoron, mielőtt kimerítette volna az összes fellebbezési lehetőségét. 2007-es kivégzése előtt utolsó étkezésként vegetáriánus pizzát rendelt, egy szokatlan kikötéssel: azt akarta, hogy a pizzát egy véletlenszerűen kiválasztott helyi hajléktalannak szállítsák ki.

Miután a börtöntisztviselők elutasították a kérését, Workman inkább lemondott az utolsó étkezésről. Amikor a kivégzése után a közvélemény értesült az önzetlen utolsó kívánságról, sokan megmozdultak, és gyűjtöttek pénzt, vagy rendeltek pizzákat hajléktalanoknak Nashwille környékén. Így ha ő nem is, de kérése kapcsán több száz ember lakott jól a férfi utolsó napján. 

Egy darab olivabogyó

Victor Feguer-t egy helyi orvos elrablásáért és meggyilkolásáért ítélték halálra a 60-as években Iowa államban. Keserű rekordot döntött, ugyanis 1965-ben ő volt az utolsó ember akit kivégeztek, mielőtt betiltották a halálos ítéletet az államban.

Amikor eljött az utolsó vacsora ideje, Feguer egy furcsa kérést fogalmazott meg: egyetlen olajbogyót akart, amelynek a magja érintetlen volt. A beszámolók szerint a fogoly kifejezetten azért kérte az érintetlen olivát, mert azt remélte, hogy sírjából olajfa nő majd ki. A börtön személyzete nem sokkal a kivégzése előtt teljesítette is egyszerű kérését, és a tisztviselők később megtalálták az olajbogyó magját a bűnöző temetésre kiválasztott ruhájának egyik zsebében

Egy marék föld

James Edward Smith 1983. márciusában követett el fegyveres rablást amely során megölt egy irodai dolgozót. Halálra ítélték, és az első kivégzési időpont 1988. májusa volt, amikor igencsak különleges kérést fogalmazott meg az utolsó vacsora kapcsán: egy marék földet kért. Önjelölt vudu papként egy szertartáshoz akarta felhasználni, mert abban hitt, hogy ha elfogyasztja a földet, akkor az segít a reinkarnációban. 

Kérését elutasították, majd kivégzését is váratlanul elhalasztották, és végül két évvel később hajtották végre. Akkor is földet kért utolsó vacsorára, de hiába fenyegette a börtön személyzetét, hogy kísérteni fogja őket 300 évig, nem kapta meg. Végül egy pohár natúr joghurtot evett.

(Mashed, Ladbible)

(Borítókép: cellájában vacsorázó elítélt. Illusztráció: Getty Images)