Egy amerikai pár jó ötletnek tartotta, hogy Skywalkernek nevezi el a gyerekét. Most a Disney-től kell engedélyt kérniük a fiuk útleveléhez, hogy elhagyhassa az országot.

Christian Mowbray és felesége, Becky októberben szeretett volna Dominikára utazni, ahova a gyereküket is szerették volna magukkal vinni. A katonaházaspár már jó ideje izgatott volt a dominikai út miatt, hiszen a munkájuk és a kisfiuk születése miatt már több mint egy évtizede nem tudtak elutazni az államokon kívülre. 

Az amerikai házaspár vélhetően hatalmas rajongója a tudományos-fantasztikus filmeknek, ugyanis kisfiukat Loki Skywalkernek nevezték el, de ekkor még bizonyosan nem gondoltak rá, hogy később mekkora nehézséget fog okozni a névválasztás. Erre akkor derült fény, amikor  szerettek volna útlevelet igényelni Loki Skywalkernek és nem várt falakba ütköztek.

A hatóságok ugyanis megtagadták annak kiállítását, mondván, hogy ehhez engedélyt kell kérniük a Disney-től, miután a cég birtokolja a Star Wars jogait.

„Nem voltunk tudatában annak, hogy ez esetleg probléma lehet. Megértjük, hogy Loki középső neve szerzői jogi védelem alatt áll, de nem áll szándékunkban személyes haszonszerzésre használni. Megértem a belügyminisztérium álláspontját, de úgy vélem, fel kell ismerniük, hogy a modernkori nevek folyamatosan fejlődnek. Megértem, ha egy felnőtt erre változtatja a nevét, akkor az gyanús, de egy gyerek esetében nem így van, hiszen születésétől kezdve ez a neve” – idézte az apát a Mirror.

A család egyébként azután döntött a szokatlan név mellett, hogy a fiuk május 4-én született, a nemzetközi Star Wars-napon. A név jogi következményeire csak most figyelmeztette őket a belügyminisztérium. Az állami szerv a név szerzői jogokhoz kapcsolódik,

ezért nem állíthatják ki az útlevelet, hacsak a szülők nem kérnek engedélyt a Disney-től.

(Borítókép: A Star Wars-franchise-ban Luke Skywalkert játszó, Mark Hamill. Fotó: Allen Berezovsky/Getty)