A koronavírus-járvány közepette lelassult az életünk, a pandémia óta pedig sokan érzik úgy, mintha az idő gyorsabban telne. Egy férfi nemrég elmagyarázta a jelenség okát.

Sokakat foglalkoztató kérdést válaszolt meg egy nemrégiben közzétett videójában Thomas Mulligan TikToker. A férfi elmagyarázta, hogy miért érezhetjük úgy, hogy a 2020-as pandémia óta gyorsabban jár az idő. Hiszen valljuk be, habár a koronavírus-járvány már lassan 5 éve kezdődött, az azóta eltelt évek egy szempillantás alatt elmúltak, mintha az egész rémálom csak nemrégen történt volna.

Egy elmélet szerint a 2020-as események miatt elszakadtunk a való világtól és még inkább elmerültünk a digitális térben, így az elmúlt négy év olyan érzést kelt, mintha nem is lett volna valóságos.

Ennek folytán más felvetette már az úgynevezett „lezárt életkor” teóriát is, mely szerint sokan úgy érezhetik, hogy más az életkoruk, mint valójában, mintha a lezárások alatt eltöltött évek kiestek volna a számukra. Például aki 25 éves volt, amikor kezdetét vette a járvány, nemsokára pedig a 30-at tapossa, könnyen felteheti a kérdést magának, hogy hova tűnt a húszas évei második fele.

Ezeken az elméleteken túl nemrég újabb teória került napvilágra arról, hogy miért is érezhetjük úgy, hogy 2020 óta gyorsabban telik az idő. Ezt az „időérzékelési elméletnek” nevezett új gondolatot osztotta meg a TikTok-követőivel nemrég Thomas Mulligan.

„Életünk során az agyunk időérzékelése változik, amiben több különböző dolog is szerepet játszik. Az első születésnapodon az elmúlt egy év az életed 100 százalékát kiteszi. A második születésnapodra egy év az életed 50 százalékát teszi ki. Mire 20 éves leszel, egy év az életed öt százalékát teszi ki” – magyarázta a férfi. Ez lényegében azt jelenti, hogy például a 20 és 25 éves korunk közötti szakasz az e világon töltött időnk egyötödéti, míg a 25 és 30 közötti időszak már csak egyhatodát teszi ki, annak ellenére, hogy ugyanannyi ideig tart.

Tehát minél idősebbek leszünk, annál inkább úgy érezzük, hogy az idő felgyorsul, mivel megváltozik a róla alkotott képünk.

„Az idő ugyanabban a tempóban halad, csak már messzebb vagytok az életben, mint 2020-ban, és így az elképzelésetek arról, hogy egy év milyen hosszú az életetekben, eléggé összezsugorodott” – mutatott rá Thomas Mulligan.

@mulligan.tv

Time perception theory

♬ original sound - Thomas Mulligan

(LADBible)

(Borítókép: Egy órák előtt elsiető férfi. Illusztráció: Getty Images)