Norvég kutatók a szennyvízminták alapján megállapították, mit dobálnak még mindig az emberek a vécébe, annak ellenére, hogy rettenetesen szennyező.

Ha nem látom, akkor nincs vele probléma – sok minden kerül ezzel a felkiáltással a vécén keresztül a csatornákba, hiába kampányolnak a vízvezetékszerelők, a duguláselhárítók és a környezetvédelmi szakemberek is régóta azzal, hogy három dolog kerülhet csak be a fajanszba: a kis- és nagydolog, illetve az azokat kísérő vécépapír.

A norvégiai Trondheimben működő SINTEF kutatószervezet szakértői azonban a szennyvizeket analizáló projektjük kapcsán egy sor olyan bizarr tárgyat azonosítottak, amelyekkel az emberek megszegik ezt a szabályt. A felmérés eredménye szerint a top 5 tárgy, ami nagyon gyakran a vécében végzi, pedig a háztartási hulladékgyűjtöben lenne a helyük:

  • vattapamacs
  • kontaktlencse
  • óvszer
  • tisztasági betét/tampon
  • nedves törlőkendő

Néhány ilyen termék – különösen a nedves törlőkendők – csomagolása és reklámja azt sugallhatja, hogy ezeket le lehet öblíteni, például a „természetes” és a „biológiailag lebomló” szavakkal. Ám ez nem igaz. Ezek a törlőkendők, és az összes többi felsorolt (és fel nem sorolt számos) vécébe nem illő tárgy dugulást okozhat a csatornában, hosszú távon pedig olyan hatalmas „zsírhegyekhez” vezethet, amelyek eltávolítása hónapokig is eltarthat.

Ráadásul a környezetünkre is katasztrofális hatással lehetnek ezek a csatornába dobott tárgyak. Az emberek gyakran azt feltételezik, hogy a szennyvíztisztító telepek mindent összegyűjtenek, amit lehúzunk, mielőtt a víz a folyókba vagy tengerekbe kerül, de Øverjordet szerint ez nem így van. A szennyvíztisztító telepek nagy része csak a hulladékelemek kis részét fogja fel, így, ha még nem tömítették el a szennyvízcsöveket, a feleslegesen bedobált tárgyak szennyzik a vizeket és pusztítják a vízi élővilágot.

„Még ha egy terméket természetesnek is jelölnek, ez nem jelenti azt, hogy a természetes környezetbe kerülve egyszerűen feloldódik” – mondta Ida Beathe Øverjordet, a SINTEF vezető kutatója. „Az ilyen termékeknek nagyon hosszú lebomlási idejük van, és nem szabad lehúzni a vécén, még akkor sem, ha biológiailag lebomlónak címkézik őket.

Egyes nedves törlőkendők csomagolásán még az „öblíthető” szó is szerepel, de ez hazugság, mivel valójában egyetlen nedves törlőkendő sem öblíthető. 

Øverjordet szerint a „természetes” termékként megjelölt nedves törlőkendők lebomlási ideje akár 200 év is lehet, és ez még hosszabb a műanyagot tartalmazó kendők esetében.

(Daily Mail)

(Borítókép: vécébe dobott nedves törlőkendő. Illusztráció: Getty Images)