Bár sokan nem gondolnák, de vécé és vécé között is óriási különbség van higiéniai szempontból. Hogy melyik a legideálisabb verzió, annak az alábbiakban jártunk utána.

Alapvetően két jelentősen más „élményt nyújtó” vécé-típus létezik: a mélyöblítésű – az úgynevezett „csobbanós WC” – és a lapos öblítésű. Vajon melyik a jobb választás?

A mélyöblítéses WC

Ezt a típusú vécét arra találták ki, hogy a kisebb területű panelházakban, társasházakban a lehető leghatékonyabb módon nyeljék el a kellemetlen szagokat. Sok esetben ugyanis olyan kicsi volt a lakás alapterülete, hogy nem lehetett megoldani az ablakok kialakítását, így a szellőztetést sem. Éppen ezért jó megoldás a mélyöblítésű WC, mikor is a végtermék azonnal a vízbe kerül, ahonnan öblítés után rögtön a csatornába távozik tovább, ezentúl a vízkövesedésre is kevesebb esély van.

Az idő előrehaladtával egyébként az embereknek megtetszett ez a kialakítás, így ma már ez a típus a népszerűbb is. 

Árnyoldala is van

Egészségügyi szempontból ritkán beszélünk róla, de van egy súlyos árnyoldala a mélyöblítéses vécéknek: az ember nem látja azt, hogy milyen a végtermék. Ez azért is problémás, mert rengeteg egészségügyi kockázatról árulkodhat a székletünk, amelynek rendszeres szemügyre vétele rendkívül fontos, ugyanis több komoly betegségre is rámutathat. 

Önnek milyen típusú WC-je van?

(evamagazin)

(Borítókép: WC. Illusztráció: Manu Vega/Getty)