Nyugdíjszakértő árulta el, hogyan lenne elérhető a mostaninál egy lényegesen magasabb összegű nyugdíj, amely minden idős ember számára biztosíthatná a kényelmes és gondtalan éveket.

Ahhoz, hogy valaki kényelmesen élhessen nyugdíjas éveiben, évente több mint 50 millió forintra lenne szüksége – derült ki egy friss nyugdíjszakértői becslésből. Egy pár esetében ez az összeg még magasabb, 67 millió forintra emelkedik. Ez az összeg elsőre elképesztően magasnak tűnik, de muszáj megjegyezni, hogy az Egyesült Királyságban élők életszínvonalát vették alapul. Ettől függetlenül fogós kérdés, hogy vajon hogyan érhető el ez az összeg számukra, amikor ők is bőven ez alatt kapnak?

Nem csak Magyarországon panaszkodnak a nyugdíjasok, hogy nehezen jönnek ki a pénzükből. Külföldön, például az Egyesült Királyságban is hasonló problémákkal küzdenek.

A brit nyugdíjasok számára az alapvető életszínvonal fenntartása évente 6,7 millió forintnak megfelelő összegbe kerül, míg egy párnak 10 millió forintnak megfelelő fontra van szüksége.

A külföldi élet ugyan drágább, de a magyar nyugdíjakhoz képest így is jelentős különbségek vannak. Az IFS (Institute for Fiscal Studies) szerint sokan nem haladnak jó úton, hogy elérjék ezt a szintet – közölte a hírt a DailyMail

Hogyan érhető el a kényelmes nyugdíj?

Az IFS számos javaslata közül az egyik legfontosabb, hogy a brit munkáltatók akkor is fizessenek nyugdíjjárulékot a munkavállalók számára, ha azok maguk lemondanak a befizetésről. Ez az egyszerű módosítás évi 1,88 billió forintnak megfelelő összeggel növelhetné a nyugdíjra fordított pénzt. Továbbá az automatikus nyugdíjbefizetési rendszer korhatárát 16 és 74 év közötti korosztályra terjesztenék ki, és minden jövedelemre kiterjedne, nem csak az éves 2,9 millió forintnak megfelelő és a fölötti keresetekre.

Személyes történetek és olvasói bölcsességek

A mindennapi kiadások és a megtakarítások kérdése mindig megosztó téma. Egy Molly G. nevű olvasó e-mail-ben osztotta meg a bölcsességét, amikor megkérdezték tőle, hogy miként dönt arról, mikor spóroljon, és mikor költsön. Azt válaszolta: „Ne aggódj a kis dolgok miatt, és engedd meg magadnak, hogy élvezd az életet.

Egy 28 ezer forintos kabátba való befektetés minden pénzt megér, ha boldoggá tesz.

Egy másik olvasó, DollyGirl1 úgy fogalmazott: „A keresztanyám azt tanította, hogy ha van egy kis pénzem, költsek egy kicsit, takarékoskodjak és adjak másoknak. Ez az életfilozófia több mint 60 éve kitart, és még mindig jól működik.”

Talán Gina Hampshire-ből osztotta meg a legemlékezetesebb történetet: „1988-ban egy 47 ezer forintos arckezelésre vágytam, ami csodát ígért a ráncok ellen. Amikor a férjem hitetlenkedve kérdezte, hogy tényleg elköltöttem-e ennyi pénzt egy arcápolóra, csak annyit válaszoltam neki:

Nem, most megspóroltam neked 2,35 millió forintot, mert ennyibe került volna az arcplasztika!

(Borítókép: Egy boldog nyugdíjas házaspár. Illusztráció: Getty Images)