Martin Lewis, az Egyesült Királyság pénzügyi szakértője figyelmeztetett, hogy akik 2021 előtt autót vettek hitelre, pénzt kaphatnak vissza a Financial Conduct Authority (FCA) vizsgálatainak eredményeként.

Martin Lewis, az Egyesült Királyság egyik legismertebb pénzügyi tanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy akik 2007 és 2021 között autót vásároltak PCP (personal contract purchase) vagy más hitelmegállapodás keretében, kártérítésre lehetnek jogosultak. Az FCA vizsgálata feltárta, hogy több autókereskedő nem tájékoztatta megfelelően az ügyfeleket a hitelköltségekről és a jutalékokról, így sokan túl sokat fizettek az autójuk hitelére.

Sheldon Mills, az FCA fogyasztóvédelmi és piaci felügyeletért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: „Átnézzük a korábbi, autóhitelezéssel kapcsolatos jutalékmegállapodásokat, miután több ügyfél panaszt tett.

Ha széles körű visszaéléseket találunk, intézkedünk, hogy az érintetteket megfelelő módon kárpótolják.

Martin Lewis az X-en (korábban Twitter) frissítést tett közzé, amelyben elmondta, hogy az érintetteknek 2025 decemberéig van lehetőségük panaszt tenni – írja a LDDBible

A kártérítésekről várhatóan 2025 májusában születik végleges döntés. Martin Lewis kiemelte, hogy érdemes minél előbb benyújtani a panaszt, hogy az érintettek időben megkaphassák a kártérítést, ha kiderül, hogy hibásan adták el nekik a hiteltermékeket.

„Ha úgy érzi, hogy rosszul kötötték meg önnel az autóhitelt, most érdemes panaszt tenni, hogy biztosan megkapja a kártérítést” – mondta Martin Lewis.

(Borítókép: Egy férfi autókulcsot tart a kezében. Illusztráció: Getty Images)