A barátság extrákkal típusú „kapcsolatok” korában, amikor egy Tinder-kirakatban tetszésünk szerint huzigáljuk jobbra-balra a portékákat és a bőség zavarában úgy érezzük, esélyünk sincs egy kevésbé felszínes kapcsolatra, igazán üdítően hat, ha valakivel eltöltünk egy érdekfeszítő, szokványos randevút. A szimpátiánkat azonban érdemes a helyén kezelni, egy párkapcsolati szakértő szerint ugyanis könnyen belecsúszhatunk három nagy hibába.

1. Mindent félredobunk

Egy ismerkedés kezdeti szakaszában hajlamosak lehetünk túlságosan beleélni magunkat az új kapcsolatba, ennek hatására pedig könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy az életünk minden területét a másik személyhez igazítjuk. Átvariáljuk a napirendünket, elhanyagoljuk a saját terveinket, hobbijainkat. Ha azonban mindezt ilyen intenzitással és túl hamar tesszük, elveszíthetjük az egyensúlyt, azzal együtt pedig a saját identitásunkat is.

Fontos, hogy egy korai kapcsolatnak még természetes módon kell fejlődnie, és időt kell hagynunk arra, hogy valóban megismerjük a másikat, mielőtt minden döntésünk róla szólna.

Egy kapcsolatnak kiegészítenie kell az életünket, nem teljesen átalakítania azt, így törekednünk kell arra, hogy megőrizzük a saját érdeklődési körünket,  baráti kapcsolatainkat és rutinunkat.

2. Felmagasztaljuk a másikat

Egy kapcsolat elején hajlamosak vagyunk idealizálni a partnerünket, sőt felmagasztalni őt. Ilyenkor elkerülhetik a figyelmünket a másik hibái és olyan elvárásokat fogalmazhatunk meg magunkban, amelyek valójában közel sem reálisak. Ezzel együtt az objektivitásunkat elveszítve elégedettek lehetünk olyan dolgokkal, amelyeket egyébként nem fogadnánk el. Ez az idealizálás végső soron nemcsak ránk, hanem a kapcsolat dinamikájára is negatívan hat, hiszen a partnerünk nyomás alatt érezheti magát. 

Fontos emlékeztetnünk magunkat, hogy mindenkinek vannak hibái, a kapcsolatok valódi erőssége pedig abban rejlik, hogy elfogadjuk egymást minden tökéletlenségünkkel együtt.

3. Túlságosan jó benyomást próbálunk kelteni

Természetes, ha egy ismerkedés elején a legjobb oldalunkat szeretnénk megmutatni, azonban kifejezetten kontraproduktív, ha a saját bőrünkből kibújva túlságosan igyekszünk lenyűgözni a másikat. Hosszú távon ugyanis fenntarthatatlan, hogy minden egyes szavunkra, a viselkedésünkre és a kinézetünkre is felettébb módon ügyeljünk, arról nem beszélve, hogy mindezzel egy hamis képet mutatunk. Végül ha a partnerünk rádöbben, hogy nem voltunk őszinték, az bizalmi kérdéseket is felvethet.

A legfontosabb, hogy önmagunk legyünk egy ismerkedés során, hiszen végső soron az a cél, hogy olyan partnert találjunk, aki önmagunkért szeret minket.

(Femcafé)

(Borítókép: Moziban randizó pár. Illusztráció: Getty Images)