Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette, hogyan tudták az ókori egyiptomiak a több tonnás kőtömböket a sivatagon keresztül szállítani: egy régi, már eltűnt vízi útvonalat használtak a piramisok építéséhez.

Évezredek óta foglalkoztatja a világot a rejtély: hogyan tudták az ókori egyiptomiak áthelyezni a hatalmas kőtömböket a sivatagon keresztül? Még a modern technológiával is hatalmas kihívás lenne ilyen méretű és súlyú építőköveket mozgatni, így nem csoda, hogy a piramisok megépítése a Föld egyik legnagyobb titka volt – egészen mostanáig.

Egy nemzetközi kutatócsoport a közelmúltban jelentette be, hogy megfejtették a rejtélyt: az ókori egyiptomiak egy ősi vízi útvonalat, a Nílus egyik ma már eltűnt mellékfolyóját használták a kőtömbök szállítására.

A Gízai-fennsík közelében, a régészek mélyre ástak, hogy megvizsgáljanak néhány ősi talajmintát, és a franciaországi laboratóriumokban végzett elemzések során sikerült igazolniuk, hogy a Nílus Khufu-ágának köszönhetően hajóval szállíthatták a köveket a piramisok építéséhez.

Ez az ókori vízi út lehetővé tette, hogy a több tonnás mészkő- és gránittömböket a Níluson keresztül, majd onnan a sivatagon át Gízába juttassák. A régészek által elemzett talajmintákban megtalálták annak bizonyítékát, hogy a mellékfolyó még az i.e. 600-as években is létezett, mielőtt kiszáradt volna.

A kutatás egyik vezetője, Hader Sheisha környezetföldrajztudós elmondta, hogy a piramisok felépítése e vízi útvonal nélkül „lehetetlen lett volna”. A felfedezés egyébként egy, a Vörös-tengerben talált papirusztöredéknek köszönhető: a pergamen egy Merer nevű tisztviselő munkáját örökíti meg, aki mészkövet szállított a Níluson keresztül Gízába, hogy részt vegyen a piramisok építésében.

Ez a felfedezés megerősíti, hogy a piramis építőanyagainak szállítása vízen történt

– nyilatkozta Hader Sheisha a The New York Times-nak. A kutatók szerint a piramisokkal kapcsolatos titkok még korántsem oldódtak meg teljesen, de ez a felfedezés óriási lépést jelent a történelem egyik legnagyobb rejtélyének megfejtésében.

Egy biztos: bár az ősi vízi út ma már nem létezik, a kutatás segíthet megválaszolni további kérdéseket, például azt, hogyan emelték fel a több tonnás kőtömböket a piramisok építésénél. A tudósok abban reménykednek, hogy felfedezéseikkel még több titkot tárhatnak fel a piramisok építése körüli legendákból, és hamarosan újabb rejtélyek kerülhetnek napvilágra.

(Borítókép: egyiptomi piramis. Fotó: Getty Images)