Különös orvosi esetnek tartják a szakemberek annak a New York-i férfinak a történetét, aki akkor lett rosszul, amikor épp örömöt szerzett magának. A kórházban kiderült, életveszélyes állapotban van, mivel szétrepedt az aortája.

Különös egészségügyi vészhelyzetet élt túl egy New York-i férfi, akinek esetét nem csak azért tartják egyedinek az orvosok, mert furcsa körülmények között lett rosszul, de amiatt is, hogy egy potenciálisan halálos állapotban semmilyen jellemző tünetet nem tapasztalt.

Az aorta az emberi szervezet legnagyobb verőere, akár 3,5 centiméter átmérőjű is lehet, a szív bal kamrájából lép ki és ellátja az egész szervezetet oxigéndús vérrel. El lehet képzelni milyen komoly, életveszélyes állapot az, amikor ez az megsérül, vagy megreped, és a hatalmas mennyiségű vér egy része a testen belül távozik. Ez történt az említett férfival, akinek esetéről egy szakmai oldalon számoltak be az orvosok.

Az 59 éves amerikai férfi épp önkielégítést végzett, amikor furcsa tüneteket tapasztalt. Szédült,  bizsergett mindkét keze, és feszült az állkapcsa. Ekkor úgy döntött, lefekszik pihenni, ám nem sokkal később azt tapasztalta, hogy képtelen visszatartani a vizeletét. Ekkor hívta a mentőket, a sürgősségi osztályon pedig megállapították, hogy nagyon alacsony a vérnyomása és lassú a pulzusa. Mivel szepszisre gyanakodtak az orvosok, azonnal antibiotikumot kapott, ám a szédülése egyre erősebb lett, ezért kardiológiai vizsgálatnak vetették alá.

Az orvosok legnagyobb döbbenetére az ultrahangon látszott, hogy megrepedt az aortája, és a kiáramló vér okozza az alacsony vérnyomást és szédülést. Semmilyen tipikus tünetet nem mutatott, mint például mellkasi fájdalmat, légszomjat, eszméletvesztést vagy émelygést, ami egy ilyen életveszélyes helyzetben várható lett volna. Azonnal életmentő műtétet hajtottak rajta végre, és egy graft beépítésével helyreállították a verőeret.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy az egyébként jó fizikai állapotú férfinél miért az önkielégítés váltotta ki az aorta megrepedését, és azt sem, miért nem voltak tipikus tünetei. Nagyjából az aorta repedések 6 százaléka jelenik meg ilyen formában, és pont a tünetek hiánya miatt ezek járnak sokszor halálozással.

Az érintett férfi teljesen felépült a szerencsének és a gyors orvosi ellátásnak köszönhetően.

(Daily Mail)

(Borítókép: szívtáji fájdalom. Illusztráció: Getty Images)