A hegymászó nő társával együtt több mint két napra egy jeges párkányon ragadt a Himalájában, és amikor már úgy érezte, nincs esélyük a túlélésre, hátborzongató videóüzenetet készített.

Fay Manners hivatásos hegymászó az észak-indiai Chaukhamba III csúcsára igyekezett Michelle Dvorak amerikai hegymászóval együtt, amikor heves hóvihar csapott le rájuk, és páros 55 órára egy jeges párkányon ragadt. A helyzetet még nehezebbé tette, hogy Manners túrakészleteivel és meleg ruházatával teli hátizsákjuk egy szakadékba zuhant.

Mivel csak egyetlen hálózsákjuk volt, a nők a következő két napot a párkányon rekedve töltötték -15 fokos hőmérsékletben, miközben nézték, ahogy a helikopterek elrepülnek mellettük, anélkül, hogy észrevették volna őket. Ahogy egyre jobban fogyott a reményük a megmenekülésre a fagyos hidegben, Manners készített egy videót a telefonjával. Az üzenetben elhaló hangos, lilára fagyott arccal azt mondja,

Nincs jele mentőakciónak, és k..va hideg van... Leesett az egyik táskánk...elkezdett havazni. Nincs étel és víz. Jelenleg nem tudunk lejönni a hegyről

A videót csak később osztotta meg követőivel Instagram oldalán, amikor már biztonságban lehozták őket a hegyimentők. Szerencséjükre egy francia hegymászókból álló csoport az utolsó pillanatban rájuk talált, és értesítette az indiai légierőt, amely másnap helikoptert tudott küldeni.

Manners elmondta, hogy sírva fakadt örömében, miután megtudta, hogy a csoport őt és Dvorakot kereste.

„Azt mondták, azért vannak ott, hogy segítsenek nekünk, és én sírtam a megkönnyebbüléstől, mert tudtam, hogy talán túléljük” -– idézte fel.  „Odaadták a sátrukat és a hálózsákjaikat, vizet és ételt adtak nekünk, és végül szóltak a helikopternek, hogy hova jöjjön értünk.”

Manners és társa végül komolyabb fagyási sérülés nélkül megúszta az esetet, és máris új csúcsokat tűztek ki maguknak.

(LadBible)

(Borítókép: hegymászó hóban. Illusztráció: Getty Images)