A 40 éves hegymászólegenda, Alex Lowe, és operatőr társa, a 29 éves David Bridges 1999 októberében indult útnak, hogy meghódítsa a tibeti Shishapangmát, a világ 14. legmagasabb hegycsúcsát. A párosnak azután veszett nyoma, hogy elsodorta őket egy pusztító lavina. Az egyértelmű volt, hogy nem maradtak életben, holttestük azonban egészen eddig nem került elő – számolt be a BBC.

Alex Lowe özvegye, Jennifer Lowe-Anker és új férje, Conrad Anker éppen Nepálban volt, hogy a híres hegymászó emlékére létrehozott jótékonysági alapítvány ügyeit intézze, amikor váratlan híreket kaptak. David Goettler és Ueli Steck hegymászók telefonon közölték velük, hogy két holttestet találtak a Sisapangma oldalában. Elmondásuk szerint a jégbe voltak fagyva, de már elkezdtek kiemelkedni az ott lévő gleccserből. 

Conrad Anker annak idején Alex Lowe-val és David Bridges-szel mászott, de neki hatalmas szerencséje volt, és csak kisebb sérüléseket szenvedett. A lavina után az expedíció többi tagjával két napig kereste társait, de nem akadtak nyomukra. A férfi két évvel később vette el a hegymászólegenda özvegyét, és örökbe fogadta három gyermeküket is.

Mivel tisztán emlékezett a ruhájukra és felszerelésükre, a telefonban elmondottak alapján most Conrad Anker azonosította a párost. Szerinte kétségtelen, hogy az eltűnt hegymászókat találták meg. 

"A felfedezés lezárást és megkönnyebbülést hoz nekem, Jenninek és a családunknak"

– fogalmazott Conrad Anker.

Az özvegy Jennifer Lowe-Anker megdöbbenését adott hangot, hogy ilyen "gyorsan” meglettek a holttestek. Mint mondta, azt gondolta, hogy már nem lesz életben, amikor ez megtörténik.

Alex és David eltűnt, és az idő csapdájába esett. 16 év telt el az életünkből, és most megtalálták őket. Hálásak vagyunk

– írta közleményében az asszony.

A házaspár hamarosan a helyszínre utazik. Még a nyáron szeretnék lehozatni az elhunytakat a hegyről, hogy aztán Nyalam városában helyezzék őket végső nyugalomra.