Egy wisconsini férfi úgy döntött, mivel az edzései miatt eleve sok fehérjeszeletet fogyaszt, kipróbálja, mi történik a testével, ha egy hétig nem is eszik mást. Nem volt jó ötlet.

Egy fehérjeszeletnek sok előnye lehet, főleg ha valaki aktív életmód mellett fogyasztja, hiszen nagy adag fehérjét jelent a szervezetnek, sokkal kevesebb hozzáadott cukorral, mint a szokásos édességek. Ettől függetlenül messze van a szuperételtől, aminek nincsenek hátrányai, és helyettesíti a megfelelő étkezést. Ezért érdemes csak módjával beépíteni az étrendünkbe.

Egy wisconsini YouTuber, Colin Murray úgy döntött, hogy saját emberkísérletbe fog, és egy teljes héten át kizárólag fehérjeszeletet eszik, miközben folytatja a rendszeres edzést. 

Nyilván nem okoz nagy meglepetést, hogy nem ez volt élete legjobb ötlete. Murray videójában megosztottam milyen egészségügyi problémákat okozott neki a fehérjeszelet-diéta. 

Az első napon még élvezte, hogy nem kell annyit főznie, és 6 fehérjeszeletet evett - étkezésenként kettőt. Már estére jött a megbánás. „Olyan mintha terhes lennék, a hasam kikészült. Már kezdek rosszul lenni ettől a kajától” – mondta a kísérletet dokumentáló videóban.

A második naptól kezdve komoly szorulás alakult ki a férfinél, és négy nap után muszáj volt megszakítani a kísérletet egy kis áfonyával és almával, hogy beindítsa a bélmozgásokat. Addigra már számolatlanul sok fehérjeszelet halmozódott fel benne. Mint mondja, folyamatosan lehangoltnak és gyengének érezte magát, és rosszul aludt. Kidolgozott hasizmainak helyét átvette az állandósult puffadás, és kellemetlen testszaga alakult ki.

„Úgy érzem, mintha az elmúlt öt évben megmérgeztem volna magam, mert nagyon sok fehérjeszeletet ettem" – vonta le a végső következtetést. „A feldolgozott ételek tényleg csak kinyírják az energiádat, és összezavarják a szervezetedet."

Tehát senki ne csinálja utána, még ha valami bizarr okból erre is támadna kedve.

(Unilad)

(Borítókép: férfi fehérjeszeletet eszik. Illusztráció: Getty Images)