A Chicago-i Rush Egyetem kutatásai szerint a zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta és a spenót, napi fogyasztása jelentősen javíthatja a kognitív funkciókat és csökkentheti a bélrák kockázatát.

Az egészséges életmódra törekvők számára újabb bizonyíték született arra, hogy a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása milyen fontos lehet. A Chicago-i Rush Egyetem táplálkozási szakemberei szerint ezek a zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót, vagy a rukkola, nem csupán finomak, de komoly egészségügyi előnyökkel is bírnak.

A kutatások alapján, ha naponta legalább két adag zöld leveles zöldséget fogyasztunk, az hozzájárulhat a kognitív funkciók javításához és lassíthatja az életkorral összefüggő memóriaromlást. Az eredmények szerint azok, akik betartják ezt az ajánlást, akár 11 évvel fiatalabb életkornak megfelelő emlékezőképességet mutathatnak kortársaikhoz képest.

Továbbá, a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása akár 7%-kal csökkentheti a bélrák kockázatát is. Ez a fajta táplálkozás nem csak egészségmegőrző, hanem ízletes is, hiszen a zöld leveles zöldségek változatos formákban és ételekben könnyedén beilleszthetők a mindennapi étrendbe.

(Borítókép: Zöld leveles zöldségek az asztalon. Illusztráció: Getty Images)