Egy lottónyeremény mindent megváltoztat, de van néhány dolog, amit jobb nem megtenni – főleg, ha meg akarjuk tartani a pénzt.

Ki ne álmodozott volna arról, hogy egy hatalmas lottónyeremény örökre megváltoztatja az életét? Ám a szakértők szerint, ha valaki tényleg nyer, van néhány aranyszabály, amit érdemes betartani, hogy a gazdagság ne forduljon rémálommá!

1. A legnagyobb titok: ne szóljunk senkinek!

Matt Schultz, a Lending Tree vezető pénzügyi elemzője szerint az egyik legfontosabb tanács az, hogy a nyereményt ne kürtöljük világgá.

A lottónyeremény mágnesként vonzza a csalókat és az álságos rokonokat!

– figyelmeztet Schultz. Legyen szó a legjobb barátokról vagy távoli rokonokról, a hír mindenféle haszonlesőt vonzhat.

A közösségi médiát különösen érdemes kerülni: nem jó ötlet minden ismerős és idegen tudomására hozni, hogy milliomosok lettünk.

Schultz szerint jobb, ha csak a legközelebbi családtagok tudnak a nyereményről, és érdemes még a telefonszámot is megváltoztatni, hogy elkerüljük a kéretlen megkereséseket.

2. Ne költekezzünk ész nélkül: pénzügyi tanács nélkül ne döntsünk!

Egy hirtelen jött vagyon felelős kezeléséhez nem árt egy jó pénzügyi terv. Schultz különösen javasolja, hogy egy független, díjalapú tanácsadót keressünk, aki nagy összegű pénzek kezelésében tapasztalt. Sok lottónyertes azért veszíti el nyereményét, mert meggondolatlanul költ, és nem tudja, hogyan kezelje a hirtelen jött vagyont.

„A hirtelen költekezés – legyen az egy új ház, autó vagy luxusnyaralás – könnyen elsodorhat” – mondja Schultz.

Jobb, ha szakértői tanácsot kérünk, és körültekintően tervezzük meg a kiadásainkat.

Végül, de nem utolsósorban, ne kapkodjunk a tanácsadó kiválasztásával sem! Érdemes időt szánni arra, hogy a legjobbat válasszuk, és így a nyeremény tényleg életre szóló élmény maradjon.

(Borítókép: lottószelvény. Fotó: Getty Images)