Feltehetőleg kevesen gondolkodtak el valaha is azon, hogy a kedvenc pizzájukat miért szögletes dobozban szállítják ki, miközben az étel maga kerek. Az igazság semmilyen misztikumot nem rejt magában, mindössze arról van szó, hogy
a szögletes dobozok előállítása sokkal olcsóbb és könnyebb, mivel egyetlen kartonlapból készülnek. Ennél fogva kevesebb hulladékot termelnek, valamint logisztikai szempontból is előnyösek, mert könnyen hajtogathatók, tárolhatók és szállíthatók.
Bár manapság magától értetődőnek vesszük, hogy a pizzákat négyszögletű papírdobozban szállítják ki, ez nem volt mindig így. Kezdetben rézből készült tartályszerű tárolókat használtak a pizza szállítására, ezek azonban nehezek és drágák voltak. Az 1900-as évek elején aztán papírzacskókat kezdtek használni, ami szállítási szempontból jobb megoldás volt, ám a zacskók nem tartották meg a hőt. Végül az 1960-as években jött el az áttörés, amikor a Domino’s Pizza alapítója, Tom Monaghan kifejlesztette a modern, hullámkartonból készült pizzás dobozt, amely elég erős volt ahhoz, hogy a pizza frissen és melegen maradjon, sőt lehetővé tette azt is, hogy a pizzákat egymásra rakják, megkönnyítve ezzel a szállítást. A módszer annyira bevált, hogy rövid időn belül a szögletes papír pizzás doboz szabvánnyá vált az iparágban.
De miért kerek a pizza?
Bár a doboza négyszögletű, a pizza maga kerek, ez a forma ugyanis lehetővé teszi az egyenletes hőeloszlást sütés közben. Ennek köszönhetően a tészta és a feltétek is egyenletesen sülnek át. Ráadásul a tészta kerekre nyújtása sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint más alakzatok esetén. Mindemellett a kerek pizza történelmi hagyományt is képvisel, hiszen az olasz konyha gyökereihez nyúlik vissza, ahol a pizza mindig is kerek volt – írja a Player.
Vannak tehát kerek pizzáink, amelyeket négyszögletű dobozokban kapunk kézhez. Ezek után háromszög alakú szeleteket vágunk magunknak. Így összefoglalva viccesen hangzik, ám ennek is megvan a maga oka. Mégpedig az, hogy a körcikkekre osztás egy kör alakú étel egyenlő részekre osztásának, csak úgy, mint például a torták esetében. Emellett ez a féle elosztás biztosítja, hogy minden szelet tartalmazza a külső ropogós héjat és a közepén lévő feltéteket, így minden szeletnél ugyanabban az ízélményben lehet részünk. Mindezen kívül ez a forma a szeletek kézben tartását és fogyasztását is megkönnyíti, így ugyanis kevesebb eséllyel esznek szét evés közben. Többek között hasonló okból kifolyólag vágják a csomagolt szendvicseket is háromszög alakúra.
(Borítókép: Pizza dobozban. Illusztráció: Getty Images)