Van pár egészségügyi vészhelyzet, amit ebben az időszakban csúcsra járatnak az emberek. Ön inkább legyen óvatos, és élvezze otthon a karácsonyt.

Az ünnepi időszak igencsak forgalmas a sürgősségi osztályokon, és nem véletlen: ezekben a napokban számos olyan egészségügyi kockázat is felbukkan, ami sok ember ünnepét tönkreteszi. Hogy a karácsony maradjon a halászlé, a forralt bor és a család boldog vegyülete, itt van pár tipp, mire érdemes vigyázni, milyen balesetek leselkednek ránk.

1. Sérülés dekorálás közben

A karácsonyfa dekorálása nem tűnik különösebben veszélyesnek, de a statisztikák szerint különösen sokan esnek le a létráról/székről, amikor a magasabb ágakra próbálják felvarázsolni a csillogó díszeket. A végeredmény a legtöbbször zúzódás vagy akár csonttörés is lehet, arról nem is beszélve, hogy akár a fát is magunkra ránthatjuk.

Gondoskodjon arról, hogy a létra stabilan álljon sík felületen, (az egymásra pakolt székeket felejtse el) és papucs helyett viseljen cipőt. Az is bölcs dolog lehet, ha a tojáslikőrrel a díszítés befejezéséig várunk.

2. Áramütés

A díszítés egyik traumatikus pontja az égősor felhelyezése, ami ráadásul komoly veszélyt is hordoz. A 11 hónapos hibernáció alatt törékennyé vált fényfüzéreken szabadon hagyott vezetékszakaszok, vagy zárlatos égők lehetnek.

Ezért fontos, hogy mielőtt bedugja őket a konnektorba, ellenőrizze a lámpákat és más elektromos  dekorációkat is, hogy nincs-e rajtuk kirojtosodott kábel vagy sérült rész. Ha nem biztos benne, a legjobb, ha kidobja őket. 

3. Túlevés/ételmérgezés

Ezekben a napokban még az egészségesen táplálkozóknak is nehéz megállni, hogy ne fogyasszanak túl sokat az ünnepi fogásokból, különösen ha a családi turné egyes állomásain még megsérteni se akarják a házigazdákat.

A túlzott falás komolyan megterhelheti az emésztőrendszert, ami fájdalmat és súlyos hányást is okozhat, ám még ennél is nagyobb veszély az, ha a szenteste kint felejtett ételekből befalatozunk másnap, megfelelő felmelegítés nélkül. Érdemes mindent a hűtőben tárolni, alaposan átmelegíteni, és ha valami nem bizalomgerjesztő állagú vagy szagú, azt inkább dobjuk ki azonnal.

4. Alkoholmérgezés

Ha a szokásosnál sokkal többet iszunk, márpedig ez a karácsonyi időszakban nem ritka, érdemes odafigyelni az 1 az 1 ellen szabályt, vagyis  minden elfogyasztott alkoholos italra egy pohár vizet igyunk.   

5. Mély vágások

A súlyos, mélyre hatoló vágások szintén gyakori sérülések a karácsonyi ünnepek alatt. A kapkodó ételkészítés alatt el, vagy majdnem levágott ujjak, a csomagolópapír okozta sérülés, vagy az összetört poharak, esetleg karácsonyi üveggömbök vágási nyomai akár komoly vérzést is okozhatnak. A tempót ugyan nem nagyon lehet lassítani, de azért próbáljunk meg koncentrálni, és a kockázatot az alkohol visszafogásával is csökkenthetjük.

6. Égési sérülések és füstmérgezés

A füst belélegzése és az égési sérülések szintén felpörögnek a karácsonyi időszakban, hiszen ami felgyulladhat, az ilyenkor meg is teszi. A karácsonyfától a gyertyákon át a sütő tartalmáig mindent érdemes nagyon óvatosan kezelni, és soha semmilyen nyílt lángot ne hagyjunk őrizetlenül, percekre sem. Ja, és persze az alkohol visszafogása itt is jól jöhet. 

7. Fulladás

Ez a túlevés és túlivás kombinációjának extrém következménye is lehet, de természetesen a gyerekek és kisállatok is potenciális áldozatok. Nagyon figyeljünk az étkezések alatt, az ajándékok kicsomagolása közben és véletlenül se hagyjuk egyedül a kicsiket a szétszerelhető játékokkal. 

(Mirror)

(Borítókép: törött lábú mézeskalács. Illusztráció: Getty Images)