Az év talán leginkább várt időszaka az, amikor a közös családi és baráti étkezésekkor minden szerettünk egy asztalhoz ül, az ünnepekkel járó vendégvárás azonban szinte kéz a kézben jár a túlevéssel.

Nehéz is megállni, hogy ne kóstoljunk végig minden ínycsiklandó karácsonyi fogást a bőségesen megpakolt asztalról. Az ünnepi időszakban sokszor még akkor is hajlamosak vagyunk enni, amikor már nem is kívánjuk az ételt, a kiadós vagy többfogásos étkezések után pedig sokszor „beüt” az a jellegzetes elcsigázottság, amelyet legtöbben csak kajakómaként emlegetnek. Ahelyett, hogy evés után csupán annyit tennénk, hogy kigomboljuk nadrágunkat, és fáradtan roskadunk a széken vagy a kanapén, megfontolt lépéseket is tehetünk.

1. Igyunk sok-sok vizet

Az evés után fellépő álmosságot ivással is elkerülhetjük. A legjobb az, ha vizet iszunk, hiszen az gyorsítja az emésztést és segít a cukor lebontásában.

2. Mozogjunk egy kicsit

Karácsonykor és szilveszterkor, illetve a kettő közötti időszakban senki nem szeretné erőltetni az izzasztó edzéseket. Az ünnepi túlevésen nem is az edzőteremben végzett gyakorlatok fognak segíteni: elegendő egy körülbelül 10-20 perces sétát megtenni, például a családdal. Egy rövid séta segít normalizálni a vércukorszintet, de néhány kalóriát is elégethetünk vele. 

A kajakómát úgy a legkönnyebb elkerülni, ha reggel a klasszikus karácsonyi menü helyett valami könnyű, fehérjében és rostban gazdag ételt falatozunk. Az ünnepek után pedig fokozatosan térjünk vissza a normális étrendünkhöz.

( Player )

(Borítókép: karácsonyi vacsora. Illusztráció: Getty Images)