Számos program várja a hétvégén azokat, akik megünnepelnék március 15-ét. Nemrég a különböző programlehetőségekről is írtunk, amelyekhez természetesen hozzátartozik az evés-ivás, a kávézók és éttermek meglátogatása, különböző ünnepi fogások kipróbálása.
Izgalmas lehet belegondolni, hogy vajon 177 évvel ezelőtt ugyanezen a napon mit fogyaszthattak azok, akik útjára indították a forradalmat. Petőfi Sándor és köre rendszeresen megfordult a Pilvax kávéházban, amely 1844-től lett igazán a politikai-irodalmi-művészeti tanácskozások színhelye. A tulajdonos hazai és külföldi lapokat is járatott a kávéházba, ahol számos, abban az időben elterjedt fogás és ital szerepelt az étlapon.
Igazi különlegességnek számított például a fűszeres mokka, amely valójában egy jóféle kávélikőr volt ánizzsal, vaníliával és egyéb fűszerekkel ízesítve.
A sima feketekávé mellé lehetett kérni tejfölt, tejszínt, valamint ihatták azt kapucíner formájában, de kérhettek bele alkoholt is. Bizonyos időközönként forralt bort és forró sört is lehetett kapni, illetve puncs számtalan variációja létezett, de népszerű volt az ördögitalként emlegetett krampampuli is. Ez utóbbit azért nevezték ördögitalnak, mert ha valaki többet ivott belőle a kelleténél, valóságos „ördöggé” változott. Az elnevezésből adódóan a század második felétől szokássá vált a krampampulit ördögarcot formázó talpas poharakban kínálni. Az ital misztikumát fokozta, hogy az illatos keveréket meggyújtották, és úgy szolgálták fel. És hogy miből állt?
„Megfelelő méretű öblös tűzálló tálat állítsunk az asztal közepére és vagdalt fügét, kimagozott datolyát, mazsolát, malagaszőlőt, cukrozott narancshéjat, dióval bélelt aszaltszilvát és darabokra tördelt szentjánoskenyeret teszünk bele. A tál tetejére vasrostélyt helyezünk, erre egy kiló narancshéjon ledörzsölt kockacukrot. Ezt fél liter finom cukornád-rummal (amelynek egy része kisüsti szilva vagy seprő pálinka is lehet) megöntözzük és meggyújtjuk. Közben a lámpákat eloltjuk és türelemmel figyeljük, amíg a lángoló szesz kiég és a felolvadt cukor a tálba csepeg. Ezután hozzáöntünk 2 liter forralt, fahéjjal, citromhajjal és szegfűszeggel ízesített fehér bort, egy liter forró teát, 2 citrom és 2 narancs levét. Néhány percig állni hagyjuk, de vigyázzunk, hogy ki ne hűljön! Jól megkeverjük és megkóstoljuk, elég erős vagy túl édes-e? Ezt cukor, rum, bor vagy tea utána-adagolásával szabályozhatjuk. Végül puncsospoharakba szűrjük a párolgó italt” – fogalmazott egy leírásában a Pesti Napló népszerű Ínyesmestere.
Hogy az ifjú urak fejébe ne szálljon a sok remek ital, a kávéházban süteményeket, házi kuglófot, kalácsot is kínáltak. Feljegyezték például, hogy a Pilvax ifjúsága nagyon szerette az úgynevezett deák-kenyeret, amely egy vajas, mandulás, vaníliás péktermék. Ezen kívül virslit, kolbászokat is kínáltak.
(Borítókép: Petőfi Sándor. Fotó: Getty Images)