Hús
A húsok tárolási hőmérséklete ideálisan 0-4 Celsius-fok között van – ennél melegebb közegben gyorsabban szaporodnak a baktériumok, ami rontja a termék eltarthatóságát és biztonságát. Állati eredetű termékeket éppen ezért nem ajánlott a hűtőszekrény ajtajában tárolni, mivel ott a hőmérséklet kevésbé állandó. A szakemberek szerint ezek az élelmiszerek az alsó polcokon a legbiztonságosabbak – egyrészt a hidegebb környezet miatt, másrészt higiéniai okokból: esetleges szivárgás esetén nem szennyezik be a többi élelmiszert.

Tej
Bár sokan a hűtő ajtajában tárolják a tejet, ez nem ideális megoldás. Az ajtó hőmérséklete ingadozóbb, ami felgyorsíthatja a tej romlását. Célszerűbb a tejterméket a belső polcokon elhelyezni, ahol stabilabb a hideg. A tej már 7 Celsius-fokon is gyorsabban romlik, miközben a legtöbb hűtő ajtaja ennél melegebb.
Tojás
A hűtőajtóban található tojástartó praktikusnak tűnik, de nem ajánlott ott tárolni a tojásokat. Érdemes őket eredeti papírdobozukban, egy belső polcon elhelyezni. Ez csökkenti a fizikai sérülés és a nedvességvesztés esélyét, valamint védi a hőmérséklet-ingadozástól. N em mellesleg a tojás héja porózus, ezért az idegen szagokat és nedvességet is könnyen átengedi – a dobozos tárolás ezt is mérsékli.

Bor
A bor hűtőajtóban való tárolása nem javasolt, különösen felbontott palack esetén. Az állandó hőmérséklet elengedhetetlen az oxidáció lassításához, ám az ajtóban ez nem biztosított. A bort ideálisan 10–15 fok között érdemes tárolni – a túl hideg környezet tompíthatja az aromákat, míg az ingadozó hőmérséklet rontja a minőséget.
( realsimple )
(Borítókép: Hűtőszekrény. Illusztráció: ismagilov/Getty)