II. Erzsébet királynő uralkodása alatt több mint 200 alkalommal látogatott el a Nemzetközösség országaiba, ahol a világ legkülönlegesebb konyháit is megismerhette, de édességek terén mégis a hagyományos brit ízekhez ragaszkodott.
Gyermekkora óta minden nap fogyasztotta kedvenc csemegéjét:
az úgynevezett „jam pennies”-t, ami egy egyszerű vajas kenyér eperlekvárral.
Darren McGrady, aki 15 éven át szolgált a királyi család séfjeként, elárulta, hogy a szendvicshez használt lekvárt, gyakran a Balmoral kastély kertjéből származó skót eperből készítették.
A szendvicseket mindig kör alakúra szabták egy régi babona miatt, miszerint a hegyes ételek balszerencsét hozhatnak a monarchiára. A kör alakú kivágások miatt nevezték őket „pennies”-nek, utalva ezzel a régi angol pénzérme méretére.
Owen Hodgson egykori királyi séf azt is elárulta, hogy az egyébként szigorú étrendet követő királynő másik kedvelt szendvicse a tonhalas-majonézes volt, amelyet vékony uborkaszeletekkel, bőséges vajjal és egy csipet borssal tálaltak.
(Express)
(Borítókép: II. Erzsébet királynő. Fotó: Chris Jackson/Getty)