A steak közkedvelt fogás, azonban a tökéletes elkészítése nem könnyű feladat.

A steak tökéletes otthoni elkészítése igazi kulináris kihívás lehet. Ha túl kevés ideig sütjük, a közepe hideg és rágós maradhat, ha pedig túlsütjük, száraz, kemény és minden zamatot nélkülöző húsdarabot kapunk – márpedig épp utóbbi az, amit a steak kedvelői leginkább elvárnak.

Dame Prue Leith, a híres séf és a Great British Bake Off zsűritagja nemrég egy egyszerű, de megbízható módszert osztott meg, amellyel könnyebb elkészíteni ezt a közkedvelt fogást. 

A tenyérteszt: így használja a kezét, mint egy „hőmérőt”

Prue Leith honlapján megjelent tippje szerint a steak állagát tenyérrel lehet ellenőrizni. A módszer lényege, hogy a hüvelykujj és az egyes ujjak összezárása során kialakuló izomfeszültség hasonló érzést kelt, mint a különböző fokra sült steak tapintása.

Íme Prue Leith módszere: 

  • Nyers (rare): Érintse össze a hüvelykujját a mutatóujjával, majd nyomja meg a hüvelykujj alatti húsos részt – puha tapintású, mint egy ritkán sült steak.
  • Közepes (medium): Ismételje meg a mozdulatot a középső ujjával – az izmok kicsit feszesebbek, hasonlóan a közepesen átsült steakhez.
  • Jól átsült (well done): A gyűrűsujj hozzáérintése a hüvelykujjhoz még feszesebb érzést kelt – ez utánozza a jól átsült steak keményebb állagát.

Ez a trükk egyszerű, praktikus és meglepően pontos, így bárki magabiztosan készíthet tökéletes steak-et anélkül, hogy adott esetben felvágná a húst. 

(Express)

(Borítókép: Steak felvágva. Illusztráció: The Washington Post/Getty)