A rengeteg olvasói levélnek köszönhetően olyannyira rákattantunk a hülye nevekkel rendelkezők feltérképezésére, hogy elkerülhetetlennek tűnt cikkünk folytatása. Annál is inkább, mert valóban megfelejtkeztünk néhány furcsa nevű celebritásról, valamint felmerültek olyan vicces nevek is, melyek átlagemberekhez tartoznak. Aláfeküdne Ön például Hentes vagy Mészáros doktor szikéjének?

Felháborodott olvasók tömegei ostromolták meg szerkesztőségünket, Patkó "Kiki" Béla kihagyása ellen tiltakozva, így kénytelenek vagyunk vele kezdeni a sort. Az Első Emelet énekese jobban szerette volna, ha rajongói között a talányos, duplázott kérdőszóval, "Kiki" művésznéven válik ismertté, ami már csak azért is természetes, mert a nyolcvanas évek végén - köszönhetően a Legényanya elhíresült Béláinak - ez a keresztnév épp elég alapot adhatott a nevetésre, nem is beszélve arról, hogy ez esetben az anatómiai felhangokkal bíró Patkó vezetéknévvel párosul. Kiki persze "magyarosíthatott" volna Kovácsra, bár ez kétségtelen elég snassznak tűnhet, esetleg a Patkó-Kovács Bélát javasoltam volna még, de az meg kicsit rockos csengésű, ami semmiképp nem egyeztethető össze azzal zenei világgal, melyet az Első Emelet képvisel.

A Patkó-Kovácsról jut eszembe (vagy inkább fordítva) Para-Kovács Imre, aki felvett nevével valójában előző cikkünk kovácsai közé tartozna és, aki mostanában leginkább attól "celeb", hogy esélyes a Bakáts Tibor Settenkedő által keletkezett űr betöltésére a Megasztár-birodalomban. Nyilván nem véletlen, hogy az együtt kezdő újságírók követik egymást a megmondói székben. "Mikor megkaptam az újságíróigazolványom 1992-ben, kiderült, hogy rajtam kívül még öt Kovács Imre van, így logikusnak tűnt a változtatás" - nyilatkozza a Velvetnek. Elárulja továbbá, hogy az előnév-választásban nagy szerepet játszott Ara-Kovács Attila erdélyi filozófus is.

Dolly Roll: a művésznevek kánaánja

Penczi Mária

Persze az se véletlen, hogy Jeszenszky Béla Tiborunk is inkább változtatáshoz folyamodott. Sajnos nem egyértelmű, hogy ezt a kereszt- vagy a vezetékneve miatt tette, de az biztos, hogy a Flipper Öcsi névben van valami megkapó, még akkor is, ha állandóan mókás delfineket hallucinálok tőle. Nem csoda, hogy annak idején megannyi szív elrablójaként tartották számon az egykori Dolly Roll-tagot.

Apropó Dolly Roll. A művésznevek csúcsán jelenleg maga Dolly áll, aki valamiért sokáig a legnagyobb titokban akarta tartani, hogy Penczi Mária néven látta meg a napvilágot, ami bizonyos szempontból érthető, mert kissé ízléstelenül hangzik. Persze azért, ha nagyon megerőltetem magam, képes vagyok egy ceruzára gondolni neve többszörös emlegetésére, igaz alfa-közeli állapotba kell kerüljek hozzá.

Nagy kár viszont, hogy Philip kilépett a zenei csatornák politikamentes műsorvezetői közül, mert így aztán elkerülhetetlen volt, hogy kiderüljön, valójában Rátkay Kálmánnak hívják. Én mondjuk megértettem volna azt is, ha Fülöpre keresztelik, az nemesebb hangzású, és ez esetben még a Philip művésznév is könnyebben emészthető lett volna, amúgy meg lassan kezd kinőni ebből az "adjunk jó csengésű, külföldi neveket magunknak" korból.

Nevekben a TV2 a nyerő

Abban mindenesetre megegyezhetünk, hogy különleges névvel könnyebb híressé válni, mint egy hétköznapival, de azért Vujity Trvtko kissé túlzásba vitte. Neki csak kollegái miatt volt kitolás a médiába való beépülés, hiszen ő maga talán még képes saját neve nyelvbotlás nélküli kiejtésére, ám ez aligha mondható el munkatársairól. Persze az ő is csak megpróbálta megviccelni a világot, hiszen - hiába csináltak arról külön egy adást, hogyan állt elöször ezzel a névvel kamera elé - lehullott a lepel, s kiderült Tvrtko valójában egy közönséges Balogh, aki Szilárd.

Vujity Trvtko

Még egy pillanatra muszáj a TV2 sztárjairól megemlékezni, hiszen Till Attila mesterien szerkesztett nevét még akkor is toroksimogató érzés kiejteni, ha az ember épp fertőző garatgyulladással küzd. A Tilla becenév eredete, ebben az esetben feltehetően senki számára nem kérdéses, sőt teljesen logikus, mert illik a műsorvezető hiperlaza stílusához, na nem mintha a tillattila túl komolykodó lenne.

Kivel is fejezhetném be a celeb-sort, ha nem Szandival, aki mint Pintácsi Alexandra jött világra a hetvenes évek közepén. Nos, róla még gyerekként kiderült, mi is a vezetékneve, így mikor Fenyő(!) Miki bácsi felkarolta és Szandinak keresztelte, tulajdonképpen már teljesen mindegy volt. Arról nem is beszélve, hogy nővére - a vezetéknévhez csak egy ponttal jobban illő keresztnévvel - szintén az énekesnői pálya felé kacsingatott, őt Vikinek becézik.

Nevelnek a nevek

Az olvasóinktól kapott nevekből valószínűleg egy egész telefonkönyvet meg lehetne írni, de most csak az igazán különlegeseket szeretném kiemelni. Ilyen például Rózsa György és Vágó István, akik neve azért most merül fel, mert ők nem azonosak a két rivális műsorvezetővel, hanem egy autókereskedés dolgozói. El lehet képzelni milyen harc dúlhat köztük egy Suzuki Swift áruba bocsátásakor, bár én inkább vennék Vágó úrtól még látatlanban is.

Görög Zita

Teljesen egyértelmű, hogy Dr. Sugár röntgen-szakorvos az Aurora utcai SZTK-ból mindenkinél jobban keresztüllát az emberen, nem úgy Dr. Méhész szülész-nőgyógyász, aki mellett szúrós lehet egy szülés. Orvosnevekből amúgy van dögivel, Sajgó Pál fogorvos vagy Csepegő György "feltehetően csak komoly problémákkal foglalkozó"nőgyógyász és társaik, a legviccesebb mégis Dr. Hullán Lehel kórboncnok, akivel szülei érthetetlen okokból toltak ki ilyen kegyetlenül.

A legtöbb fura nevű ember tehát valószínűleg a SOTE padját koptatta, ebből is látszik ma már csak a hülye megy orvosnak Magyarországon, no meg akinek muszáj a neve miatt. Na persze az is mókás, ha egy McDonald's dolgozóját Fanta Napsugárnak hívják, azt viszont már tényleg nem veszem be, hogy egy Kergemalom nevű utcában lakik. Pikáns desszertnek még bedobnám Szuperné Harcos Emese programozót, aki feltehetően fel van készülve a háborúra, úgy itt a földön, mint az űrben is.

Vicces nevek listájára könnyedén bukkanhat bárki az erre a célra fenntartott honlapokon, bár ezek inkább fájdalmasak, mint szórakoztatók. Én nem szeretnék elveszni a puszta felsorolás erdejében; a lényeg, hogy a különleges nevek nem csak arra jók, hogy megnyomorítsák az ember gyerekkorát, hanem pályaválasztási irányelvként is szolgálhatnak, sőt az igazán különleges nevű embereknek alanyi jogon jár a tizenöt perc hírnév.