horoszkóp

Cédét adott ki a zongorázó macska

2007.05.31. 10:33
Nóra hároméves. Imád zongorázni. Ha tanítvány van náluk, figyeli a technikáját és utánozza. Előbb a Youtube.com-ra került fel produkciójával, most pedig cédéje jelent meg. Nóra egy macska.

2007. január 27-én került fel a Youtube.com-ra egy elmélyült képpel zongorázó macska videója. Gazdái, Burnell és Betsy Yow eredetileg csak azért töltötték fel a kisfilmet, hogy wyomingi unokaöccsüknek is meg tudják mutatni. A Nóra nevű ifjú művészre azonban rövid idő alatt közel négymillióan voltak kíváncsiak, akkora szenzációvá téve a hároméves macskát, hogy a videó folytatása már a CNN-en debütált.

Az első filmben az elmélyült képpel, nagy odaadással zongorázó Nóra első hallásra kortárs zeneszerzői adottságokat mutat, és meggyőzően tudatosnak tűnik alkotás közben. Jellegzetes dallamvezetésétől az sem tántorítja el, ha a szomszédos zongorán valaki játszani kezd, ő őrzi önállóságát.

Második videóján Nóra már négykezest játszik gazdája nejével, és nagyfokú művészi nyitottságra vall, ahogy elvétve még mintha némi figyelmet is szentelne zenésztársának, amikor az felelgetős üzemmódban megismétli az általa előjátszott dallamokat.

Gazdái blogukban azt írják, hogy Nóra mindezt nem feltűnési viszketegségből csinálja: „Imád zongorázni, akkor is játszik, ha senki nincs a szobában”.

A muzikális állat azóta az összes ismert talkshow-t végigturnézta produkciójával: járt Conan O’Briannél, Martha Stewartnál, és rajongói közt tudhatja Billy Joelt is. A zenész „A zongorázó macskának – a zongorázó férfitól” felirattal fotót is dedikált számára, Martha Stewart pedig egy Bach-mellszobrorral lepte meg, amikor vendége volt a showban. Itt figyelt fel rá Skip Haynes és Dana Walden, akik fantáziát láttak az állati tehetséges macskában, és vállalták, hogy megjelentetik első cédéjét. Az ötszámos lemez már megrendelhető a PetCDs.com oldalán, rajta a lenyűgöző című „Macskaalom-bugi”, vagy „A macska, aki kutyának hiszi magát” című számokkal, melyekbe bele is lehet hallgatni. Nórának természetesen MySpace-oldala is van már, ahonnan azt is megtudtuk, hogy a zongorázás mellett másik szenvedélye, hogy a sárga madártollával játsszon, valamint hogy imád enni.

Gazdái, Burnell és Betsy Yow képzőművészek menhelyről fogadták be a tehetséges macskát kölyökkorában. Nevét Leonora Carrington festőnő után kapta, de akkor még nem látszott rajta, hogy ő igazából zenei talentum. Gazdái lakását négy másik macskával osztja meg, közülük azonban senki más nem mutat művészi hajlamokat. Nóra legjobb barátja Rennie (ő Renee Magritte belga festő névrokona), aki szintén nem szeret zongorázni, de imád befeküdni a zongorába, mikor Nóra játszik. „Végülis mindannyian lehetünk tehetségesek. Én játszom a zongorán, de valakinek néha fel is kell hangolnia” – fejti ki gondolatait Nóra a tehetség univerzális megnyilvánulásáról emlékirataiban.