A címben jelzett különös ellentmondást a BBC új riportja okozza. Elmentek egy 18. században öngyilkosságot elkövetett boszorkány tengerparti sírjához, amiben érintetlenül találták meg a maradványait. Pedig úgy tudni, a 19. században vállalkozó kedvű britek kiszedték azokat, a koponyát megvette, és le is fotózta egy egyetem.

Lilias Adie egyike volt azoknak a szerencsétleneknek, akik az 1700-as évek brit boszorkányüldözéseinek estek áldozatul, mert mindenki szentül meg volt győződve róla, hogy az ördög az emlőjükön keresztül beléjük mászott – idézi fel a vérzivataros időket a Jezebel. Megjegyzik, manapság már könnyű poénkodni a szörnyes-boszorkányos-félelmetes jelmezekkel, de hajdanán az emberek őszintén hittek az ilyen borzalmak létezésében. Akire csak a gyanú árnyéka vetült, azt boszorkánynak kiáltották ki.

A BBC ezért felkarolta a hirtelen híressé vált Lilias Adie történetét, akit szintén azzal vádoltak, hogy az ördöggel paráználkodott. Adie esete azért emelkedik ki, mert nemrég találták meg a sírját a brit tengerparton. A szokatlan az volt a sírban, hogy teljesen a partra tették, és egy nehéz kőlappal zárták le. Márpedig a kivégzett boszorkányokat anno olyan olcsón temették el, amennyire csak lehetett. (A lenti video a BBC Ghostwatch című szellemvadász sorozatából való.)

Kísértetzúzás a boltban

Az angoloknál persze nem ritka a kísértetjárás. Daniel Parker barnsley-i régiségboltjában konstans a szellemek jelenléte, akik törnek-zúznak. Parker gyanítja, hogy a tárgyak egykori tulajai patáliáznak. A tulaj megnézte a biztonsági kamerák felvételeit is, sőt szellemirtókat is fogadott, annyira elege lett a zúzásból.

A magyarázat egészen a zombikig vezet: az élőhalottaktól való félelem már akkor létezett, azonban nem volt kéznél az 1700-as években egy hatékony shotgun, hogy leszedjék a zombik fejét. Így a börtönben öngyilkosságot elkövetett Adie-t direkt temették a súlyos kő alá, hogy ne akarjon kijönni a sírból bosszút állni. A helyszín is logikus, egy öngyilkos boszorkányt nem fognak megszentelt temetőbe elföldelni.

A 19. századig nyugodhatott csak viszonylagos békében a lány, akkor szemfüles vállalkozók exhumálták a sírt, és jó pénzért eladták a koponyát és pár csontot. A koponya maga a St. Andrews Egyetemre került, ahol alaposan dokumentálták, le is fotózták, majd rejtélyes körülmények között eltűnt. A BBC ennek a legendának járt utána, és megtalálták a sírt, amiben érintetlenül feküdtek a maradványok. Így elég nagy rejtély, mi történhetett, ön mire gyanakszik?

Mi lehet az igazság?