Brittany Maynardnál áprilisban gyógyíthatalan agydaganatot diagnosztizáltak. Szeretett élni, de úgy döntött, önként vet véget az életének, és nem hagyja, hogy a betegsége végezzen vele fájdalmak és szenvedés kíséretében. November másodikán - szerettei körében - bevette a gyilkos tablettákat.

Egy fiatal, gyönyörű, boldog nő képe marad meg világ szemében, az amerikai hölgy önként a halált választotta, mert nem akarta, hogy betegsége borzalmas haláltusa közepette végezzen vele. Maga akart dönteni a sorsáról. Áprilisban rákot diagnosztizáltak nála, több műtét, operáció és kezelés után is  menthetetlen volt az állapota, kiderült, hogy agydaganata nem gyógyítható.  Ezért úgy döntött, ha már meg kell halnia, úgy akar elmenni, ahogy ő szeretne, és kiáll azokért, akik hozzá hasonlóan méltósággal szeretnének meghalni. Története bejárta a világot és szócsöve lett mindazoknak, akik a választás szabadságáért harcolnak.

A 29 éves Brittany Maynard csak azért költözött családjával San Franciscóból az oregoni Portlandbe, mert ott elfogadták az úgynevezett méltóságteljes halál törvényét (death with dignity law). Az Egyesült Államokban egyébként a mai napig mindössze öt (Washington, Oregon, Montana, Vermont és Új-Mexikó) államban van erre mód. 

„Nincs halálvágyam, de ha már mindenképp meg kell halnom, akkor szeretnék akkor és úgy, amikor nekem tetszik. Ebben az egy kérdésben nem vagyok hajlandó alávetni magam a daganat kénye-kedvének" – nyilatkozta korábban a People magazinnak. – Egy sejtem se kívánja a halált, tényleg nem. Élni akarok, és azt kívánom, bárcsak lenne valami gyógymódja a betegségemnek. De nincs. Így nekem se maradt más választásom."

A terv szerint az amerikai nő megvárta férje 30. születésnapját, és  november másodikán végzett magával. Ehhez egy orvostól egy sárga kapszulát kapott, amit egyedül kellett lenyelnie, segítséget nem kaphatott. Ám végül minden úgy alakult, ahogy vágyott rá: amikor a halálos kapszulát bevette férje, édesanyja, mostohaapja és a legjobb barátnője ott álltak az ágya mellett.

Viszontlátásra, világ.

A nő videóüzenete, melyben a betegségéről és a tervéről vallott, emberek millióihoz jutott el, halála mindenkit megrázott, ám a világ mégis együttérzéssel és megértéssel fogadta. Halála előtt búcsúüzentet is hagyott a Facebook oldalán: 

„Viszontlátásra, kedves barátaim, családom, szeretteim. Ma van a halálom napja, én választottam ezt a napot, nem az a szörnyű betegség, ami már oly sokat elvett tőlem, és még számtalan dologtól megfosztott volna. A világ csodálatos hely, ez az utazás volt a legfőbb tanítóm, a családom a legnagyobb támaszom. Viszontlátásra, világ." 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy    06 80 820 111    telefonszámot! Online segítséget itt vagy itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.