A ketchup valószínűleg a világ leguniverzálisabb szósza: gyakorlatilag mindent lehet vele ízesíteni, a rendelt pizzákat sokan el se tudják képzelni nélküle , de még a bénább húsokat is megmenti, ha belemártogatjuk a paradicsomszószba. Igazából el sem lehet képzelni az életet ketchup (balatonparti büfékben: kecsöp) nélkül, ráadásul a Gizmodo cikkében szereplő állítások mindenki életét megváltoztatják. A ketchup mostani formája maga a kaland. Annyit előrevetítünk, hogy a

ketchup igazából nem is tartalmaz paradicsomot.
 
  • 12-14 szardella, 10-12 mogyoróhagyma, borecet, fehérbor, gyömbér, szegfűszeg, egész bors, egész szerecsendió, citromhéj, és a torma. Többek közt ezek az első recept hozzávalói 1727-ből, tehát valójában egy halpástétomról van szó.
  • Leginkább a matrózok szerették, mivel sok volt benne a borecet és a só, ami a hűtők előtti időkben nagyon fontos tartósítószer volt.
  • Azt nem tudni, hogy vette át a hal helyét a paradicsom, de egészen a 19. század közepéig kellett arra várni, hogy végleg megtörténjen. Ez sem úgy nézett ki, mint az általunk is ismert verzió, de a sárga és a zöldparadicsomokat lassan kiütötte a piros, mert könnyebb tartósítani.
  • A világ legnépszerűbb ketchupmárkája, a ma már évente 650 millió üveget eladó Heinz 1876-ban kezdett el üveges ketchupot árulni a boltokban. Ezzel a ketchup lett az első ételek egyike a világon, amit készen lehetett kapni. Pár évtized múlva gyakorlatilag minden szakácskönyvből kikoptak a ketchupreceptek.
  • A cég 1930-ban jelentette be a paradicsomnemesítési programját, hogy tökéletesítsék az amúgy nagyon nehezen szedhető paradicsomaikat.
  • A ketchup 1965 körül nyerte el jelenlegi állagát, amikor géppel kezdték el szedni. A gép természetesen nem tudja olyan biztonsággal szedni a gyümölcsöket, mint az ember, ezért a kevésbé érettek is belekerültek, így kicsit keményebb lett a szósz állaga.
  • Azóta megállathatatlabul dübörög a ketchup gépezet, csak a Heinznek hatvanmillió magot szór el évente, ez pedig a tökéletesre fejlesztett paradicsomok miatt már 22 tonna paradicsomot eredményez hektáronként.

Kommentálná? A Facebookon tegye!