shutterstock 124015972

Melyik menzakajából kéne fine dining verzió?

mm
2014.12.14. 19:56

A legtöbb ember undorral gondol vissza arra az időszakra, amikor kényszerűségből/praktikumból a napi étkezéseinek a gerincét az adta, amit elétettek az iskolai menzán. A menza úgy működik, mint a legtöbb dolog az életben, hogy van három opció, viszont ezekből egyszerre mindig csak kettő tud teljesülni. A menza esetében ezek az olcsó, a finom és a sok.

De mi történne, ha kivennénk az olcsót az egyenletből? Mi lenne, ha a menzán ugyanolyan műgonddal készülhetnének az ételek, mint a Michelin-csillagos éttermekben? Melyik, klasszikus menzai kaja lenne a leginkább alkalmas arra, hogy fine dining verzió készüljön belőle?

Minél több pontot ad, annál jobb ötletnek tartja, hogy az adott ételből luxusverzió készüljön!

Bélszinroló bélszínből

Azt sajnos nem tudjuk, hogy a bélszínroló miből készül, mondjuk ez talán jobb is így, de bizonyára nem bélszínből, hiszen akkor nagyjából tízezer forintba kerülne egy kiló. Meg egyébként is mekkora barbárság már bélszínt ledarálni, és bepanírozni? Pontosan akkora, hogy a luxusmenzánkon ez lenne a tökéletes feltét a főzelékekhez.

BIG 0002917892

Csokis piskóta belga csokiból

A bolti piskótalap olcsó csokiöntettel leöntve a menzai ételek királynője. Nincs olyan ember, aki ne rajongana érte. Érthető, az egyszerű desszert igazi felüdülés volt az ehetetlen ischlerek, rántott parizerek és lisztcsomós főzelékek után. Most képzeljük el ezt a desszertet úgy, hogy nem bolti piskótából van, hanem rendes, levegős, ruganyos, kézzel készült piskótakockákat öntenek le nem a legolcsóbb étbevonóval, hanem mondjuk legalább Godiva csokoládéból készült öntettel. Kell ennél több?

supertv2

Ehető paradicsomos káposzta

Ez az étel talán még a finomfőzeléknél is megosztóbb, nem véletlenül. Tökéletesen egyesít mindent, amit egy gyerek utál: a káposztát és a főzeléket, a színéről és a szagáról nem is beszélve. Különleges menzánkon ezt az ételt ebben a formájában nem is tudjuk az étlapon szerepeltetni, annyira kevés összetevőből készült. Viszont az étel gerincét meghagyva, vagyis a káposztát és a paradicsomot, remek minestronét tudunk ajánlani helyette, további zöldségekkel tartalmasábbá téve a levest, igény esetén akár tésztával tálalva.

paradicsomos%2520k%25E1poszta

Finom finomfőzelék

A finomfőzelék a nevével ellentétben sok minden, csak nem finom. Egy igazán finom finomfőzelék elkészítése komoly kihívást jelent. Az ikonikus főzelék luxusverziója ugyanúgy répából, karalábéból és zöldborsóból készül, mint az eredeti, azzal a különbséggel, hogy mindössze egy pici répa- és egy pici karalábékockát kapunk a tányérunkra egy szem zöldborsó mellé. Ennyit tényleg bárki el tud fogyasztani ebből a három zöldségből. Az éppencsak blansírozott három zöldségdarabkára egy kiskanálnyi hollandi mártást öntünk. Ideális kísérője a bélszínből készült bélszínrolónak.

13042507 9932619542cf93c28136d306fe9421d4 xl

Főzelékek, avagy zöldségvelouték

Egy igazán jó főzelék, készüljön az szinte bármilyen zöldségből, nagyon laktató és finom ételt tud eredményezni. Aki viszont rossz menzákon szocializálódott, az sajnos leginkább azzal találkozott, hogy milyen az az étel, amit némi zöldség és sok liszt párosításából ki lehet hozni. Ez viszont nem a főzelék. A luxusmenzán a főzelékeknek az a nevük, hogy velouté, ami annyiban különbözik a besameltől, hogy a vajas-lisztes rántást nem tejjel, hanem hús alaplével húzzák fel. Összetevőit tekintve ugyanaz, mint a menzai főzelék, de pont akkora a különbség a kettő között, mint tejfölt rakni valamibe besamel helyett.

13042537 526bfb969423ade0e57afae5e9bb8c20 xl

Hús meggyszósszal, kobe marhából

Ki ne emlékezne arra az ételre, ami főtt krumpliból, némi húsnak csúfolt, szürke gyurmából és szigorúan magozatlan meggyből készült meggyszószból állt? Az étel alapjaival itt sincsenek komoly gondok, de az elkészítés hagy némi kívánnivalót maga után. A luxusmenzán nem sima főtt krumplit szolgálnak fel, hanem azt az alig 1-2 óra alatt elkészíthető krumplipürét, amit Heston Blumenthal kísérletezett ki. Ehhez nyilvánvalóan egy szelet szuvidált kobe marha dukál, a meggyszósz pedig morello meggyből, Kirschből és tejszínből készül hozzá.

32

Tarhonyás hús szűzpecsenyéből

Nemcsak iskolai, de vállalati menzák kedvelt étele egyben a tarhonyás hús, ami a brassói aprópecsenyéhez hasonlóan leginkább arra alkalmas, hogy az élelmes étteremvezetők így passzolják el az előző napi maradékot. A méregdrága menzánkon természetesen erről szó sem lenne. Eleve nem gépi, hanem rendes, ma már tényleg csak néhány helyen létező, kézzel készült tarhonya az étel alapja. A hús pedig nem holmi nyesedék, meg ín, hanem néhány karika, vajon sütött szűzérme gondosan a zöldséges tarhonyára helyezve.

1712277 c18b3f68770c80717d98aadb7d62a65f xl

Uzsonna

Alapvetően kétfajta ételt szolgálnak fel a klasszikus menzák uzsonnára. Az egyik a mézes-vajas kenyér, a másik a bazonosíthatlan összetevőjű, rózsaszín, tepertőkrémes kenyér, és egyik undorítóbb mint a másik. A mézes-vajas kenyéret a fine dining menzán csak annyiban változtatjuk meg, hogy egyrészt jó minőségű mézet keverünk el jó minőségű olasz vajjal, az egészet pedig croissant-ra kenve tálaljuk. A tepertőkrémet, aminek még csak elképzelni sem tudjuk az összetevőit pedig nyúl rillette-re cseréljük, amit friss baguette-karikákon tálalunk.

shutterstock 191362745

Valódi vadas

Az az étel, amit a menzán úgy adnak, hogy egy szelet, a már említett szürke gyurmából, hozzá valamilyen sárgásbarna szósz, meg túlfőtt tészta, és vadasnak hívják, az ugye létezik a valóságban is, és egy meglehetősen jó étel. A luxsumenzán természetesen valódi vadast szolgálunk fel, nyúlból, megfelelően elkészített zöldségszósszal és természetesen zsemlegombóccal, ahogy azt illik.

17213665 2f8946d7cf27c9c3e30de588d5fc4e68 xl

Ha tud még tipikus, iskola menzás ételt, amit itt nem talált meg, viszont el tudja képzelni, milyen lehet igazán jól elkészítve, akkor ne habozzon, írja meg a velvet(kukac)mail.velvet.hu címre!