A kókuszvíz az elmúlt években igazán elismerésre méltó karriert futott be az egészséges életmódot kedvelők körében, de mint szezonális csodaszer, borítékolható volt a bukása is, egy újabb őrület nyomán.

2015-ben ugyanis az igazán trendi már a nyírfavíz lesz, ami ugyan egyáltalán nem újdonság, de valahogy most lett igazán felkapott, legalábbis a Daily Mail szerint.

Egy előnye a nyírfa törzséből nyert vízszerű, édes folyadéknak már eleve van: nyírfa akad bárhol, akár a hátsó kertünkben is.

Ám a dietetikusok, mint például Dr. Michelle Storfer, akit a lap is megkérdezett, még egy csomó más pozitívumot tudnak sorolni a fa nedvéről.

„A nyírfavíz kémiai összetételét tekintve nagyon hasonlít a kókuszvízhez. Mikro- és makrotápanyag tartalma magas: tele van fehérjékkel, aminosavakkal, enzimekkel, elektrolitokkal és káliummal. Ám a kókuszvíztől eltérően szaponint is tartalmaz, amely az eddigi tapasztalatok szerint csökkenti a vér koleszterinszintjét és némi gyulladásgátló hatása is van” – nyilatkozta a szakember.

A nyírfavíz rajongói szerint ez a folyadék májbetegségek, hasmenés vagy épp székrekedés, influenza, fejfájás, korpásodás és ekcéma esetén is segít. Emellett meggyőződésük, hogy vizelethajtó tulajdonsága miatt a méregtelenítésben, és a narancsbőr elleni is hatásos lehet.

Ha valaki van annyira szerencsés, hogy nyírfa nő a közelében, akár a kertjében, akkor nem kell bioboltokba futkosnia a jövő csodaszeréért, elég pár szerszám, egy kis munkabefektetés, és ingyen juthat hozzá.

Mindössze le kell vágni egy ág végét, vagy lyukat fúrni a fa törzsén:

És már jön is a csodaszer:

Az egyetlen probléma, hogy a nyírfa nedve mindössze kora tavasszal nyerhető ki , és nyersen nem áll el sokáig. Így pasztörizálni kell, hogy eltartható legyen, ami otthon már nem biztos, hogy olyan egyszerű.