Van a Facebookon egy jó nagy csoport, ami eredetileg azért jött létre, hogy a Budapesten élő külföldiek el tudják adni a fölöslegessé vált cuccaikat a magyarországi tartózkodásuk végén. Jellemzően ösztöndíjas diákok adok-veszek csoportja volt, mostanra viszont közel 30 ezer tagja lett, és mindennél szórakoztatóbb, hogy emberek milyen szürreális dolgokat akarnak eladni egymásnak pénzért, vagy ingyen, erre is látunk majd példát.

Természetesen nem 30 ezer külföldi van a csoportban, akadnak szép számmal magyar posztolók is, az összeállításunkban is van néhány termék, amit magyarok kínáltak, de a többségük külföldi felhasználóktól érkezett.

Bicikli

Egy biciklit eladni a külföldi tartózkodásunk végén teljesen logikus és praktikus lépés. Egy biciklit eladni, aminek lyukas a hátsó kereke, rossz a pedálja és csak a lélek rögzíti a lépcsőházi korláthoz, de közben kiemelni a hirdetésben, hogy a lakat is az ajánlat részét képezi, na az már fura.

Epilátor

Az epilátor egy nagyon jó és fontos szerkezet, már annak, aki szereti ezzel tépkedni a szőreit. Abban semmi fura nincs, ha valaki epilátort vesz. Na, de használtat?

Jelmez

Fontos, hogy az ember jól szórakozzon úgy általában, és akkor is, amikor néhány hónapot eltölt egy másik országban. Ha kell, hát akkor egy ilyen szép jelmezben.

Puzzle

A puzzle-ben sincs semmi különös. De ki az, aki megvesz egy keretbe foglalt, kirakott, 1000 darabos puzzle-t? Mondjuk a darabjai nincsenek összeragasztva, az tény.

Bérlet

Bérletet árulni még csak-csak elfogadható, bár az ilyen biankó, bérletigazolványi sorszámmal el nem látott bérletekkel csak addig lehet közlekedni, amíg az ember egy különösen kekec ellenőrrel nem találkozik, az újfajta bérleteket pedig elvileg nem is lehet átruházni, hiszen nem kézzel kell rájuk írni a sorszámot. Mindenesetre ez még csak egy felvezető a következőhöz!

Jegy

Ugyanis vonaljegyet árulni a bolti árnál alig olcsóbban, na az már tényleg igazi művészet!

Kosár

Az emberhez általában úgy kerülnek ilyen bevásárlókosarak, hogy fogja, és kisétál velük a boltból. Ezeket itt a posztolója viszont úgy ajánlotta megvételre, hogy azt íra melléjük, hogy bezárja a boltját, azért adja el a kosarat. Szóval, elvileg nem lopottak, de akkor is szürreális.

Kis testi hibával

A csoporton belül külön lehetne rendszerezni azokat a termékeket, amiket úgy hirdetnek, hogy a hirdető belengeti, hogy mennyire jó portékát kínál éppen, majd elrejti a hirdetésben, hogy milyen kis hibával rendelkezik a termék. Törött, hiányzik belőle valami és hasonlók.

Ezekből is válogattunk néhányat. Ez a karácsonyfatalp kifejezetten hasznos lehet így a karácsonyi szezonban. Kár, hogy hiányzik belőle egy csavar, és hogy törött az egyik lába.

Ez a zsiráf igazán kellemes éke lehet bármilyen lakásnak, amennyiben nem zavar minket, hogy az igencsak borulékonynak tűnő állat egyik szarva már most le van törve.

Telefon! Telefont vegyenek! A csoportban csak úgy záporoznak az eladó telefonok. A többségük vagy új vagy jó állapotban van, de akadnak olyanok is, aki egészen menthetetlenül összetört készülékeken akarnak túladni.

A hülyének is megéri egy kicsit koszos, hatszemélyes raclette-készítő mindössze 5000 forintért, nem? Kár, hogy igazából csak ötszemélyes.

Egy kis buli a haverokkal? Egy jó vodkarulett? Mindenki választ egy színt, és akién megáll a mutató, az iszik! Jó, de mi történik, ha a kéken áll meg a mutató? Akkor a kék iszik! Jó, de hiányzik az a pohár. Öööö. Egyébként a hozzászólások között az a megoldás született, hogy ilyenkor igyon mindenki. Így máris jó vételnek tűnik egy ezresért.

Néha pedig ingyen kínálnak dolgokat a csoportban, ezekből szoktak a legjobb viták születni. Nemrég egy egészen csodás marakodást nézhetett végig mindenki, amikor a csoport tagjai azon civakodtak, hogy kié legyen az ingyen bedobott léghoki-asztal. (A beszélgetés résztvevőit anonimizáltuk, viszont színekkel jelöltük az egyes személyeket, hogy követhető maradjon a beszélgetés)