Az igazi fenyőből készült karácsonyfa hangulata, illata, aprócseprő hibái mind utánozhatatlanok, de ott a másik oldalon a vásárlás szenvedése, a hulló tűlevelek és a kidobás vagy elültetés macerája. Ellenben ott a műfenyő, amivel nincsenek gondok, de az előnyök is elvesznek, és egy valószínűleg Kínában fröccsöntött plasztikfa alatt várhatjuk a Jézuskát. Négy-négy érv a modern kor nagy vitájában.

Miért inkább az igazi fenyő?

Az illat

Lehet itt próbálkozni mindenféle szprékkel meg illatgyertyákkal meg aromaolajokkal, az igazi fenyőillatot semmi sem adja vissza. Pláne nem egy műanyagból fröccsöntött kínai vacak.

A hibák

A tökéletesség untat. Az igazi fenyőben megvan az az ősi kihívás, amivel apáink találkoztak. Kihívás, hogy görbék az ágai, hogy szúr, hogy ferdén áll a csúcsdísz a tetején. Viszont az emberi akarat ott munkálkodik bennünk, hogy betörjük a természetet, és aztán a végén diadalittasan kiáltsunk fel: sikerült!

A miliő

Az illat, a látvány, az íz, meg minden érzék azt sugallja az embernek, mennyivel szebb és jobb egy élő (valaha élt) fa a szoba közepén. Sokkal természetesebb így a karácsony, mint egy távol-keleti műanyagüzemben előállított plasztikvacakot bámulni egész szenteste.

A hagyomány

Azért mindenkiben van egy csepp konzervatív, így érthető, ha az ember szívéhez emiatt is közelebb áll az igaz fenyőfa. A karácsonyfa legyen fenyő, és pont, ne helyettesítsük, mert az olyan, mint amikor a Jézuska helyett a Mikulás hozza az ajándékot az Északi-sarkról a kéményen át. Az maradjon Amerikának.

Miért inkább a műfenyő?

A tűlevelek

A műfenyők se szűziesek, ha lombhullajtásról van szó, a sok kis műtűlevél is tud szépen hullani. De mindez sehol sincs egy alaposan kiszáradt, több hete a sarokban aszalódó fenyőfához képest, amit ha megpöcköl az ember, tüskék százait hullajtja le. Aztán még egy hónappal később is talál az ember belőlük itt-ott.

A megvásárlás

A fenyőfa megvásárlása (akár igazi, akár mű), nagy terhet jelent. Mire az ember kiválasztja a megfelelő fajtát, ár/érték arányút, színűt, szagút, letelik az élete. Azonban nagy különbség, hogy műfenyő esetén évekre előre csak egyszer kell meglépni ezt, aztán hawaii van, míg fenyőpártiaknál minden advent arról szól, hol és milyen fát vegyünk.

A talp

A műfenyőknél nagyrészt már könnyen csatlakoztatható talp áll rendelkezésre, így nem kell minden évben szidalmak között a fenyőtalpba faragni a tönköt, majd igyekezni balanszírozni, hogy ne dőljön le díszestül.

A lepasszolás

A fenyővel komoly gond, hogy valamit kezdeni kell vele karácsony után. Ha kölcsönfenyő, akkor vissza kell cipelni, ha gyökereset vettünk, fel kell ásni a kőkemény téli talajt, hogy kiültethessük, ha csak úgy vettünk egy fenyőt, akkor ki kell tenni az utcára, hogy ott heverjen napokig. A műfenyőt meg fogjuk, összehajtogatjuk, bezacskózzuk, és elrakjuk a következő karácsonyra.

+1: Környezetvédelem

Ön mit preferál?

Földünk megóvása minden miliő, hagyomány és praktikum felett áll, azonban nehéz eldönteni, melyik fatípus felé billenjen a mérleg nyelve. Egyfelől az igazi fát kivágják, elpusztítják azért, hogy pár hetet egy nappaliban álljon. Azonban ezeket a fákat manapság már direkt e célból termelik, Zala tele van ilyen ültetvényekkel. A másik oldalon ott van a műanyagból, tehát kőolajszármazékokból összeállított műfenyő, aminek biztos nem túl környezetbarát az előállítása, nem megújuló energiaforrásokat fogyaszt és a lebomlása sem túl gyors, ha mégis kidobnánk.