Február 1-én végre megtudhatjuk, mi történt a 23 éves Michael Rockefellerrel, aki elutazott Új-Guineába 1961-ben, de sose tért haza. A Netflix ugyanis jövőre műsorra tűzi The Search for Michael Rockefeller (Michael Rockefeller felkutatása) című dokumentumfilmjét – írja a Page Six.

A máig megoldatlan rejtélyek után nyomozó dokusorozat ezen epizódjáról annyi biztos, hogy sokkoló felismerésre jutott: Rockefellert felfalták a kannibálok. A cápatámadás mellett ez a lehetőség már 1968-ban felmerült, akkoriban a New York Post írt róla. (Itt lent egy régebbi dokut láthat a történetről.)

2007-ben Fraser C. Heston filmes (Charlton Heston fia) fedezett fel egy pakk 16 milliméteres filmet, amit Milt Machlin vett fel. Machlin neve esetleg onnan lehet ismerős, hogy ő alkotta meg a Bermuda-háromszög elnevezést, és ő is részt vett egy új-guineai expedícióban. Ennek Rockefeller megtalálása volt a célja és 1969-ben indították. A legutolsó szemtanúk ugyanis azt látták, hogy bennszülöttek fogvatartják őt. 

megint a hülye gyarmatosítók

A Post szerint az aszmatok törzse okozhatta Rockefeller vesztét. A lap azt írja egy új könyv alapján, hogy az aszmatok társadalma elég maszkulin volt: az izmos férfiak szinte meztelenül jártak, egymással is közösültek, megosztották az asszonyokat, volt többnejűség is, rituálék közben pedig megitták egymás vizeletét és emberi vérbe merítkeztek. A fejvadászat és a kannibalizmus is elterjedt volt a 40 ezer éve szinte változatlan körülmények között élő, a papírt és a fémet sem ismerő törzsben. Rockefeller veszte az lehetett, hogy épp akkoriban lőttek le a holland gyarmatosítók öt aszmatot, így az odatévedő fehér férfi a vérbosszú áldozatává vált.

A rituálé szerint a testet lefejezték, kibelezték, a végtagokat a tűzbe vetették, a fejet megfőzték, és sok testészéből ettek utána, amit nem ettek meg, azt pedig eszközeikhez, vallási kegytárgyaikhoz használták fel. A hollandok és Rockefeller családja kilenc napig keresték hajókkal és repülőkkel is a fiatal férfit, de nem találtak nyomot. Egy, az aszmatokkal jó kapcsolatban lévő holland pap végül beszélt a helyiekkel, és biztosra megállapította, hogy Rockefellert megették. Ezt jelezte feletteseinek és a holland kormányba is eljutott a hír, de a politika eltussolta ezt. Az ENSZ-ben épp Új-Guinea megtartásáért küzdöttek Indonéziával szemben, és nem vetett volna jó fényt rájuk, hogy gyarmatukon milliárdossarjakat esznek az emberek.

Mindenesetre még bő egy hónapot kell várni a rejtélyes igazságra, vagyis annak kibontására, milyen fogásokban tálalták a vakmerő felfedezőt vendéglátói.